Koti Meksiko/Etelä-Amerikka Empanadat mausteisella soijarouhe-paprikatäytteellä (V)

Empanadat mausteisella soijarouhe-paprikatäytteellä (V)

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten
Empanadat. Vegaaninen

”Siis tää on kunnon makuorgasmi” – t. kaverini

:D. Mutta ihan todellakin, ei olisi voinut reippaammin taikka paremmin todetakaan. Murean ja suussa sulavan taikinakuoren sisään kietoutuu mausteinen soijarouhetäyte, josta löytyy paprikaa, oliivia ja runsaasti makua. Vielä kun empanadat tarjoaa chimichurrin kera, niin makuilotulitus on siinä. Syötiin itse näitä illalliseksi raikkaan mango-avokadosalaatin kera. Todella kiva iltapala. Nam. Aina vähän väliä palaan muistelemaan näitä.

Empanadoja syödään ainakin Espanjassa, Portugalissa ja Etelä-Amerikassa. Tuntuu, että joka maalla ja mantereella on kyllä omat nyyttinsä. On kevätrullia, piirogeja, parathoja, samosoja,  sulhaspiirakoita… Empanadoiksi näitä pasteijoita vaan satutaan kutsumaan espanjankielisissä maissa. Ja tietysti niiden makumaailma on peräisin näistä maista.

Empanadat. Vegaaninen

Empanadat. Vegaaninen

Empanadat. Vegaaninen

Empanadojen leipominen palkitsee ja lupaan, että on sen vaivan väärti. Niitä voisi ehkäpä tehdä jopa kaupan pakaste murotaikinasta, niin pääsee hieman nopeammin – ehkä. Eniten aikaa vie kuitenkin taikinan taittelu pasteijoiksi.

Ei kun perheen tai kavereiden kanssa yhteisiin piirakkatalkoisiin :).


Empanadat – resepti

Empanadat. Vegaaninen

20 kpl. Älä pelästy raaka-aineiden listaa. Täytteen valmistelu on oikein nopeaa.

Taikinan ja täytteen voi tehdä myös edellisenä päivänä valmiiksi odottamaan kokoamista.

Tarvitset

Taikina

5½ dl vehnäjauhoja
2 dl maissijauhoja (voi käyttää myös vehnäjauhoja)
150g kylmää, maidotonta leivontamargariinia (esim. Sunnuntain laktoositon)
1½ dl kylmää vettä
1 tl leivinjauhetta
n. ½ tl suolaa

Täyte

2 sipulia
7 valkosipulinkynttä
2 paprikaa
paistamiseen n. 0,5 dl aurinkokuivattujen tomaattien öljyä tai rypsiöljyä
1 tl cayennepippuria
1 rkl korianterijauhetta
1 rkl savupaprikajauhetta
1 rkl paprikajauhetta
1 rkl kuivattua oreganoa
3 dl soijarouhetta
5 dl vettä
1 rkl punaviinietikkaa
2 rkl tomaattipyrettä
1 tölkillinen vihreitä oliiveja (paino 185g)
pieni kourallinen rusinoita
runsaasti mustapippuria
1 tl suolaa

Voiteluun oliiviöljyä/kaurakermaa.

Tarjoile chimichurrin kanssa

Valmistusohjeet

  1. Valmista taikina. Kuutioi margariini. Nypi kylmä margarinii jauhojen, suolan ja leivinjauheen joukkoon, kunnes seos on murumaista, eikä seassa ole enää margariinipalasia. Lisää lopuksi kylmä vesi ja sekoita se käsin taikinan joukkoon. Muotoile taikinasta tasainen taikinapallo. Kääri kelmuun ja jätä lepäämään täytteen valmistelun ajaksi.
  2. Valmista täyte. Kuori sipulit ja valkosipulinkynnet. Pilko ne hienoksi.
  3. Poista paprikoista kanta ja siemenet. Paloittele pieniksi palasiksi.
  4. Lisää pannulle öljy ja kuullota siinä sipuleita, valkosipulia ja paprikaa. Kuullota, kunnes ne pehmenevät – n. 10 minuuttia. Lisää sitten mausteet, soijarouhe, vesi, punaviinietikka ja tomaattipyre. Jätä keskilämmölle, niin että soijarouhe kypsentyy. Pilko oliivit hieman pienemmiksi renkaiksi. Lisää oliivit, rusinat, mustapippuri ja suola. Sekoita kastike tasaiseksi ja anna vielä hautua n. 10 minuuttia. Anna täytteen jäähtyä ennen pasteijoiden tekemistä.
  5. Tee pasteijat. Kauli taikinasta iso, ohut levy. Ohut, muttei niin ohut, että se hajoaa tai siitä näkyy läpi. Käytä muottina esim n. 12 cm halkaisijaltaan olevaa kulhoa. Leikkaa sillä ympyröitä taikinaan. Täytä taikinaympyrän puolikas täytteellä – sen verran, että saat taikinan taiteltua vielä kiinni toiseen puoleen. Taita ympyrän toinen puoli puolikuun malliseksi pasteijaksi ja nipistä reunat yhteen. Voitele pasteijat öljyllä tai kaurakermalla.
  6. Kuumenna uuni 200 asteiseksi. Paista uunin keskitasolla 20-25 minuuttia, kunnes pasteijat ruskistuvat päältä. Nauti lämpiminä chimichurrin kanssa.

Empanadat. Vegaaninen

 

Jäikö nälkä?

4 kommentit

Elina 9.02.2021 - 11:56

Hei taas, ja kiitos reseptistä ja herkullisesta muistutuksesta! Palasin niin ajatuksissani vuosien takaiselle Argentiinan matkalle, jolloin haimme useana iltana läheisestä kuppilasta empanadoja mukaan iltaherkutteluksi! Täytteiden kirjo oli aivan loputon, niin makeaa kuin suolaistakin. Olen maistellut empanadoja sen jälkeen Espanjassa ja Portugalissa, mutta samaa makumaailmaa en ole enää tavoittanut. Sain argentiinalaiselta ystävältäkin reseptin pohjaan, mutta ihan samalle en saa niitä maistumaan, kai maussa on aina ripaus paikkaa ja tunnettakin:) Mutta yhtä kaikki, tämän reseptin myötä pitää kyllä itsekin pyöräyttää empanadoja joku ilta, eli kiitos inspiraatiosta!

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 15.02.2021 - 22:17

Kiitos itsellesi ja ihanasta tarinasta :). En koskaan ole näissä maissa käynyt, joten en tiedä oikeastaan, miltä ne edes maistuvat siellä. Mutta kiva kun sait inspiraation ryhtyä empanada-puuhiin! =)

Vastaa
Irina 22.01.2023 - 19:07

Olen syönyt empanadoja niiden monina versioina ympäri Lattareira, mutta olen samaa mieltä edellisen kommentoijan kanssa, että Arjentiinassa niissä on aivan oma taikansa. Etenkin, kun täällä ne tehdään usein uunissa ja muualla lähinnä uppopaistetaan. Mullekin on annettu taikinareseptejä, mutta jostain syystä ei ole irronnut se juuri oikea maku. Tämä menee mun listalle!

Kysymyksenä sen verran, eyyä viitataanko Suomessa maissijauholla aina tärkkelyksen? Eli esim. Maizenaan? Täällä kun on myös polentaa ja arepajauhoa, mitkä on molemmat maissista 🙂 Kiitos ja upeaa alkanutta jäniksen vuotta!

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 23.01.2023 - 11:12

Ne kyllä tosiaan kuuluisikin uppopaistaa saadakseen ihan autenttisen makuisen :). Saa siis tehdä niinkin. Maissijauhoilla tarkoitetaan ihan maissijauho-nimellä myytäviä jauhoja. Vähän kuten polentaa, mutta hienojakoisempaa eli siis selkeästi jauhoa eikä ryyniä kuten polenta. Maizenaa kutsun ainakin itse maissitärkkelykseksi.

Vastaa

Jätä kommentti