Koti Italia/Ranska 5 minuutin Tapenade – Michelin kokin opissa Ranskassa

5 minuutin Tapenade – Michelin kokin opissa Ranskassa

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten

”Provencelaisessa keittiössä ei käytetä lainkaan voita tai kermaa!”

Näin julisti Michelin kokki René Berard ylpeänä heti ensikohtaamisessa. Noh, oliiviöljyn määrä sen sijaan.. Perunamuusissakin maito korvattiin oliiviöljyllä, ja taivaalliseltahan se maistui. ”Oliiviöljy on hyväksi terveydelle”, Chef oli valmistunut vastaamaan.

Tätä kirjoittaessani huomaan, että kenties suuri oliiviöljyn kulutukseni onkin tämän kurssin perua..

Kesällä 2015 pääsin äitini kanssa viikoksi Etelä-Ranskaan Provencen-alueelle Michelin kokki René Berardin tilalle kokkauskurssille. Viinitarhoja, laventelipeltoja, vanhoja linnoja, keskiaikaisia kyliä, oma puutarha ja Michelin tason ruokaa. Ainutkertainen matka ja siitä saatu oppi.

Itse Chef oli eläköidyttyään jättänyt ravintolan innokkaalle ja kunnianhimoiselle pojalleen, Jean-Francoislle Berardille, joka loihti meillekin upean illallisen. Chef itse pääsi nyt toteuttamaan haavettaan kokkauskurssista. Rakennutti oman puutarhansa ja tilat kurssia varten. Puutarhasta käytiin joka aamu poimimassa tuoreet raaka-aineet ruoanlaittoa varten, jonka jälkeen aloitettiin yli kuuden tunnin kokkailut. Omalla kurssillani osallistujia oli meidän kahden lisäksi vain kolme muuta, joka mahdollisti hyvin henkilökohtaisen opetuksen.

Aamuisin vierailtiin torilla hankkimassa loput raaka-aineista ja iltapäivällä kurssin jälkeen vierailimme vielä sekä oliiviöljy-, hunaja- että viinitilalla.

Toisin kuin muilla aikaisemmilla kokkauskursseilla, niin kyseisellä kurssilla pääsi itse osallistumaan jokaisen ruokalajin valmistukseen. Tämän mahdollistamiseksi meillä oli kokki pelkästään kuorimassa ja osaksi pilkkomassa, jotta pääsimme keskittymään itse asiaan. Päivän aikana kokattiin niin monia ruokalajeja, ettei laskuissa pysynyt. Iltaisin riittikin lasillinen roseta ja leipää ihanilla tahnoilla; tapenadea, anjovistahnaa, munakoisokaviaaria..

Nyt haluankin jakaa teille kurssilta opitun oliivitahnan eli tapenaden reseptin.


Tapenade

tapenade

Tapenade on loistavaa sellaisenaan vaalean leivän päällä tai sitä voi käyttää esimerkiksi salaateissa kastikkeena.

n. 1 dl

Tarvitset

100g kalamataoliiveja
1 valkosipulinkynsi
2 anjovisfilettä
10-15 kpl kapriksia
0,5 dl oliiviöljyä

 

Ohje

Mittaa kaikki ainekset kulhoon tai tehosekoittimeen ja aja tahnaksi joko tehosekoittimella tai sauvasekoittimella. Valmista!

Käytä tapenadea esimerkiksi näissä resepteissä:
Munakoiso-halloumsalaatti

Jäikö nälkä?

Jätä kommentti