Koti Suomi-matkat Lapin lokakuu

Lapin lokakuu

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten
Ylläs

Takana on ensimmäinen Lapissa vietetty lokakuu. Etukäteen ajattelin lokakuun olevan kenties yksi tylsimmistä kuukausista – sellainen Helsingin marraskuu, kun syksyn väriloisto on poissa ja odotellaan lumia saapuvaksi pimeyttä valaisemaan. 

Lokakuu olikin vuoden yllättäjä. Todella monipuolinen ja uskomattoman kaunis. Kuu alkoi sateisen sumuisilla keleillä ja plussaa oli vielä muutamia asteita. Sumusäässä oli oma mystinen tunnelmansa. Kun tunturissa näet vain muutaman seuraavaan kuusen – ja välillä et niitäkään.

Riisitunturi

Kuun alku oli sateisen sumuinen. Mystisen kaunista.

Ylläs

Kuin hattara olisi peittänyt Ylläksen laen

Ylläs

Syyslomalla osa perheestäni tuli luokseni Lappiin ja lähdimme yhdessä Ylläkselle. Pari viikkoa jatkuneet sateet väistyivät. Yhtäkkiä saimmekin patikoida täysin aurinkoisessa kelissä – tietämättä, että ylihuomenna maassa olisi jo 30 senttiä lunta.

Särkitunturi

Särkitunturi

Särkitunturilla. Tiesitkö, että Särkitunturin nimi ei tule särjistä? Nimi on saameksi Särrig, joka tarkoittaakin mustikkaa, mutta on käännetty siitä sanaan särki.

Ylläs Ylläs

Ylläs

Iltapäivän värit Ylläsjärvelle päin

revontulet

Puolen kuun aikaan sitä olikin yhtäkkiä nauttimassa aurinkoisen kirkkaista keleistä ja ihailemassa lähes kesäisen näköistä auringonlaskua Ylläsjärven yllä. Eräänä kirkkaana yönä olin todistamassa myös yhtä elämäni hienoimmista revontuliesityksistä. Lämpötilat alkoivat öisin laskea jo reilusti, mikä taas johti useamman kerran upean aamu-usvan muodostumiseen.

Kuuran aikaa katse kannattaa pitää maassa. Luonto tarjoaa omaa taidenäyttelyään

Ylläs

Ylläs

Ylläs

 

Eräänä aamuna heräsi keskeltä Frozen-elokuvaa. Huurteisen kuuraiseen taikamaailmaan. Kaikkialla vallitsi tyyni hiljaisuus, pakkasta oli -7 astetta. Pilvet liikkuivat matalalla. Uskomattoman upeaa.

Seuraavan kahden vuorokauden aikana lunta tulikin jo 30 senttiä kerralla. Ensilumi peitti kerralla mättäät ja varvukot. Sydäntalven tunnelmasta sai pienen tuulahduksen jo lokakuussa. Pakkaset kiristyivät, niin että edellisenä viikonloppuna yöllä pakkanen kävi ainakin -15 asteessa. Silloin lähdimme tietysti telttailemaan ja totuttautumaan kylmään, tulevan talven hiihtovaelluksia varten.

Kuun toiseksi viimeiseltä viikonlopulta. Pakkasta olikin jo ihan reippaasti. Lunta oli tunturissa vielä vähemmän, mutta alavammilla mailla jo jopa 30 senttiä paikoittain.

Nyt tuo lumi sulaakin jo kovaa vauhtia ja kadut Rovaniemellä ovat loskaisen jäiset.

Sellainen oli lokakuu Lapissa pikakelattuna. Niin yllättävä ja monipuolinen. Uskomattoman kaunis. Ehkä yksiä todistamistani kauneimmista luontohetkistä.

Ylläs

Jäikö nälkä?

2 kommentit

Glotter-Bäckerin 5.11.2021 - 11:58

Vau! Eihän tähän nyt muuta osaa sanoa. Sellaisia kontrasteja tuo huurre ja usva luo. Ja nuo kuvat, niihin voi vain upota ja tuijotella tuntureita loputtomiin.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 5.11.2021 - 20:17

Kiitos :). On täällä ollut ihan satumaisen hienoja kelejä piristyttämässä ja lumoamassa pääosin synkän harmaanruskeaa loppusyksyä :).

Vastaa

Jätä kommentti