Koti Retkeily Tarina, kuinka talvi tuli Lappiin

Tarina, kuinka talvi tuli Lappiin

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten

Tässä Markuksen ja minun uusin videotaideteos. Oikeastaan se on enimmäkseen Markuksen käsialaa (sillä onhan videon leikkauksessa suurin työ ja vaikutus lopputulokseen) ja aivan äärettömän kaunis. Itse en voi olla herkistymättä katsellessani tätä. Kutsunkin tätä Markuksen ”Neljä Vuodenaikaa”-videoksi.

Tässä sinullekin ihailtavaa ja katseltavaa joulua odotellessa tai vaikka joulupyhien aikaan rentoutuessa. 

Kuvaus: Saara ja Markus. Leikkaus: Markus. Värit: Saara

Vuodenajat vaihtuvat tiuhaan Lapissa. Oikeastaan perinteisen neljän vuodenajan sijaan Lapissa voidaan puhua kahdeksasta vuodenajasta. Kevätlumien sulamisen jälkeen luonto herää nopeasti eloon. Eläimet kasvattavat poikueitaan kohti kesän yöttömiä öitä. Räkkä saapuu. Sitten kesä onkin jo ohi. Räkkä poistuu. Lämpö pysyy vielä hetkisen, maa on marjoja täynnä. Ruskan saapuminen on yksi luonnon näyttävimmistä tapahtumista. Muutaman viikon ajan Lappi hohtaa punakeltaisessa loistossa. Lehdet tippuvat, maa muuttuu ruskeanharmaaksi. Hetkellinen pimeys ennen ensilumen tuloa. Ensilumi tulee ja sulaa pois, mutta tuo tullessaan vääjäämättömän lupauksen; talvi tuo kyllä lumen tullessaan ja valaisee pohjoisen pimeydestään. Nyt viimeistään voidaan sanoa, että talvi on tullut Lappiin.

Lapin talvi on pitkä ja luminen. Pakkanen nipistää poskipäistä. Lyhenevät päivät täyttyvät uskomattomista väreistä. Ruska on siirtynyt puista taivaaseen. Yötä valaisevat vuorollaan tähdet, kuu ja revontulet. Luonto nukkuu lumikinosten alla. On täysin hiljaista. Lumi narskuu suksen alla pimeydessä, kunnes kevättalven aurinko tuo valon ja lämmön tullessaan ja kovettaa hanget hiihtäjien iloksi. Ihmiset kaivautuvat tuvistaan nauttimaan kevättalven ihanuudesta. Vielä ehtii hetken verran, ennen kuin kevät sulattaa lumet pois.

Jäikö nälkä?

2 kommentit

Oili 9.01.2022 - 10:21

Aivan ihana!

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 14.01.2022 - 14:54

Kiitos paljon! 🙂

Vastaa

Jätä kommentti