Koti Karkit Itse tehdyt marmeladit – tyrnimarmeladit ja karpalomarmeladit

Itse tehdyt marmeladit – tyrnimarmeladit ja karpalomarmeladit

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten
Tyrnimarmeladit

Oon aina ollut marmeladifani (okei, about kaiken makean fani). Noin kymmenen vuotta sitten yritin itse tehdä vihreitä kuulia niitä rakastavalle isoisälleni. Hommasta ei meinannut tulla mitään. Marmeladi jäi aina löysäksi. Vihdoin sain yhden satsin onnistumaan ja olin jouluaattoaamuna kantamassa marmeladeja keramiikkavuoassa kerrostalon käytävän kivirappusia alas, kun kompastuin. Voit arvata, mitä kävi keramiikkavuoan iskeytyessä kiveen.. Jäikö siitä sitten joku marmeladitrauma, kun seuraavan kerran tulin kokeilleeksi marmeladeja vasta häittemme jälkiruokapöytään tarjottavaksi vuosi sitten syksyllä.

Karpalomarmeladit

Tällä kertaa en käyttänyt etnisen kaupan agar agaria, vaan ihan tavallisen ruokakaupan agar agaria. Ja onnistui heti ekalla. Marmeladi jähmettyi hyvin ja rakenne oli hyvä. Lieneekö syy sitten agarissa, kun aikoinaan edelliset eivät meinanneet onnistua millään.

Häihimme valmistin karpalomarmeladeja. Nyt täksi jouluksi valmistin tyrnimarmeladeja. Nam, onnistui taas todella hyvin!

Niinpä joulukarkkilajitelmaan pääsee varmasti fudgejen lisäksi erilaisia marmeladeja. 


Itse tehdyt marmeladit – resepti

Tyrnimarmeladit

n. 50 kpl.

Voit varmasti vaihtaa mehun myös muun makuiseen marja-/hedelmämehuun.

Mehun voit keittää myös kokonaisista marjoista, kun siivilöit marjat pois. Eräs ehdotti marjasosettakin – tätä en ole kokeillut, mutta miksipä ei. Sosetta käyttämällä marmeladeista ei tule vain yhtä kirkkaita.

Tarvitset

3½ dl tyrnimehua tai karpalomehua (ei tiivistettä, vaan ihan 100% marjasta tehtyä mehua)
1½ dl vettä
4 dl sokeria
2 rkl agar agaria

 lisää sokeria kuorrutukseen

Valmistus

  1. Lisää kattilaan tyrni-tai karpalomehu, vesi ja sokeri. Keitä hiljakseen pari minuuttia, kunnes kaikki sokeri on sulanut. 
  2. Anna seoksen kiehua hiljakseen ja lisää agar agar koko ajan samalla sekoitellen, ettei tule paakkuja. Kun agar on sekoitettu, anna seoksen poreilla hiljaa 2 minuuttia (kannattaa ottaa kellosta aikaa). Liian pitkä keittely heikentää agarin tehoa ja liian lyhyellä keittelylläkään se ei toimi.
  3. Kaada sen jälkeen seos leivinpaperilla vuorattuun vuokaan – veikkaisin n. 20×20 cm olevan sopiva. Itselläni ei ole tähän optimaalisen kokoista, että saisi marmeladeista kuutioita, vaan vain turhan isoja vuokia, jolloin marmeladeista tulee littanoita.
  4. Jätä marmeladit jähmettymään pariksi tunniksi huoneenlämpöön. Leikkaa ne sitten terävällä veitsellä palasiksi. 
  5. Anna marmeladien kuivua 1-2 vrk huoneenlämmössä. Kääntele niitä kerran tai kaksi päivässä, jotta ne kuivuvat tasaisesti joka puolelta. Kannattaa kuivamisen ajaksi nostaa marmeladit leivinpaperin kanssa ihan pöydälle, jotta marmeladit saavat tilaa ympärilleen kuivumista varten.
  6. Marmeladit ovat kuivuneet tarpeeksi, kun sokeri tarttuu niiden pintaan. Jos sokeri vain sulaa pintaan, marmeladit eivät ole vielä tarpeeksi kuivia.
  7. Säilytä marmeladit kuivassa paikassa, huoneenlämmössä.

Jäikö nälkä?

6 kommentit

Laura 17.12.2021 - 21:16

Heippa!

Kun on pakastimessa karpaloita niin varmaan niistäkin voi tehdä kun keittää niistä stydin mehun vaan ja sit lisää ton veden jne?

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 18.12.2021 - 07:57

Ehdottomasti! Voi keittää itekin marjoista mehun ja vaan siivilöidä marjat 🙂

Vastaa
Glotter-Bäckerin 20.12.2021 - 13:52

Alko on kehitellyt tänä vuonna hävikkimarmeladit, joihin on käytetty myymättä jääneet glögit. Tästä voisi napata idean omaankin keittiöön, jos glögiä (tai muuta mehua) näyttää jäävän yli. Toki tyrni ja karpalo kuulostaa todella hyvältä marmeladina!

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 28.12.2021 - 09:02

Niinkö! Onpas siinä hauska idea :). Tätä tosiaan voisi itsekin kokeilla.

Vastaa
Ulla 20.12.2021 - 17:43

Moikka! Kuinka kiinteitä marmeladeja ohjeella tulee? Esim vihreät kuulat ovat omaan makuuni liian kiinteitä, pidän enemmän pehmeämmistä marmeladeista eli pitääkö ottaa jotenkin huomioon agar agarin määrässä tai keittoajassa tms?

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 28.12.2021 - 09:03

Hei, anteeksi viivästyneestä vastauksesta. Nämä ovat pehmeämpiä kuin vihreät kuulat. Nimenomaan agarin määrä vaikuttaa kiinteyteen. Mitä enemmän agaria, sen kiinteämpää.

Vastaa

Jätä kommentti