Koti Ravintolat Old Jerusalem – falafelravintoloiden helmi

Old Jerusalem – falafelravintoloiden helmi

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten

Lokakuussa 2015 Nyt-lehti listasi Helsingin parhaat falafelit. Kisassa Lehtisaaren Old Jerusalem nappasi kolmannen sijan (ja jopa Fafa’s jäi tämän jälkeen). Uhkuin samanlaista ylpeyttä kuin suomalaiset tekevät Suomen sijoittuessa hyvin jääkiekon maailmanmestaruuskisoissa. Ihan kuin se olisi minun ansiotani, että lapsuuden ja nuoruuden kotini Lehtisaari on saanut maininnan hyvästä ravintolasta.

Old Jerusalem oli tuolloin aivan vasta muuttanut Maunulan ostarilta Lehtisaaren pahamaineiseen ja tuhoon tuomittuun ostariin. Ihanaa, että tulitte Lehtisaareen, mutta varmaan saadaan sanoa hyvästit parin kuukauden kuluttua – kuten kaikille niille muille rohkeille Lehtisaareen tulleille yrittäjille.

Falafel Sahan eli Meze-lautanen.

Itse Lehtisaaren ostari ansaitsisi Suomen ankeimman ostarin tittelin, ja jo siitä syystä on ihme, että Old Jerusalem on pysynyt kohta kaksi vuotta Lehtisaaressa. Onneksi taivaallinen ruoka ja mukava henkilökunta on ollut se tekijä, minkä vuoksi lehtisaarelaiset saavat edelleen nauttia ikiomasta ravintolastaan.

En ole tullut laskeneeksi, montako kertaa olen paikassa käynyt, mutta monta – enkä silti tarpeeksi monta. Ensipuraisu maailman rapeimpiin falafeleihin vakuutti, ja sittemmin olemme Markuksen kanssa tehneet retkiä Lehtisaareen ihan vain näiden falafelien vuoksi. Kesähän on mitä parasta aikaa tehdä vaikka pyörällä retkiä lähiöihin kauniisiin maisemiin hyvä ruoan äärelle.

Vaikka lasken itseni erittäin hyvien falafelien tekijäksi, niin joskus kokkausta voi myös ulkoistaa. Ainakin siinä tilanteessa, kun äiti edellisenä iltana keksii, että halutaan huomiseksi sata falafelia. Olisihan sitä vielä periaatteessa ehtinyt, mutta toisaalta Old Jerusalem ruoka on tehnyt sellaisen vaikutuksen, että halusimme tilata heiltä 100 falafelia eilisiin siskoni ylioppilasjuhliin kaikkien lukuisten muiden itseni valmistamieni herkkujen joukkoon. Haha, ja niinhän siinä kävi, että juuri falafel-reseptiä kyseltiin vaikka kuinka :D. (Kuva näistä falafeleista artikkelin ensimmäisenä kuvana).

Za’atar-leipää ja labnehia. Tätä tekis just nyt mieli.

Kaikkiin annoksiin kuuluu aina itse tehdyt pitaleipäsiivut ja aivan todella hyvä linssikeitto, jota olen yrittänyt matkia kotona – toistaiseksi tuloksetta. Jo ihan vain näillä saa itsensä täyteen ennen varsinaisen annoksen saapumista. Annosta saa odotella ehkä 10-15 minuutin ajan, minkä mieluusti odottelee, kun tietää heidän valmistavan kaiken mahdollisimman alusta asti asiakkaalle.

Kun iso falafelpitaleipä maksaa 7,50 sisältäen keiton ja leivän, niin eikö siinä voi sanoa jo säästävänsä. Jos jotain valitettavaa paikassa on, niin annoskoko on todella suuri – jos se nyt on miinus. Edes paikan suurinta, sulttaanin annosta, joka sisältää kaikkea mahdollista, ei Markuskaan ole saanut kerralla syötyä. Henkilökunta kyllä pakkaa kiltisti aina mukaan ylijääneen annoksen, josta riittää vielä seuraavaksikin lounaaksi. Lapsille paikka kyllä tarjoaa hieman pienempiä ja vieläkin edullisempia annoksia.

Falafel-pita. All time favourite.

Ne falafelit eivät voisi olla enää yhtään rapeampia, ja silti vielä pehmeitä sisältä. Paikka tarjoaa myös kanashawarmaa sekä muutamaa erilaista alkupalaa, ja tietysti baklavaa. Falafeleista ja shawarmasta on erilaisia pitaleipä ja meze-annosvaihtoehtoja. Joka ikinen tahna, salaatti ja muu lisuke lautasella on todella taidolla ja hyvällä maulla valmistettu.

Nyt he ovat aloittaneet uuden lounaskonseptin eli buffetpöydän, joka notkuu näitä kaikkia eri vaihtoehtoja, joista voi kympillä koota kaikki herkut lautaselleen.

En usein kirjoita ravintolasuosituksia – vain niistä kaikista herkullisimmista. Old Jerusalemiin voin todella suositella matkustamaan hieman kauempaakin. Ottaa sitten vaikka annos mukaan ja tepastella muutama sata metri Lehtisaaren metsäkallioille sitä nauttimaan.

Paikka on auki ma-pe klo 11-20 ja la-su klo 12-19. Old Jerusalem on nyt avannut myös toisen pisteen Vantaan Louhelaan.

Viimeisenä tulee arabialainen kahvi.

Jäikö nälkä?

3 kommentit

Leena/mansikkaheinä 4.06.2017 - 19:50

Näyttää superherkulliselle! Olisin onnellinen, jos osaisin itse tehdä hyviä falafelejä. Reseptejä ja kuvia olen useinkin silmäillyt, mutta kertaakaan en ole tehnyt. Jerusalemissa söimme parhaimmat falafelit koskaan, joten rima on siis korkealla!
”Viimeistä murua myöten” on ihana blogi ja nimikin täydellinen. Sun tekemät herkut syödään varmasti viimeistä murua myöten!

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 4.06.2017 - 20:11

Kiitos Leena! 🙂 Ihana, että blogi nimi ja reseptit todella tukevat toisiaan. Unohdin tosiaan linkata tuon minun falafel-reseptini tekstiin, mutta näköjään löysitkin sen jo, hyvä! 🙂 Niillä ohjeilla olen varma, että tulet onnistumaan.

Vastaa
Leena/mansikkaheinä 4.06.2017 - 19:55

Lisäys edelliseen! Kiitos kiitos kiitos! Juuri löysin täydellisten falafelien reseptin blogistasi. Nyt uskallan kokeilla.

Vastaa

Jätä kommentti