Koti Aasialaista Za’atar-mausteseos

Za’atar-mausteseos

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten
Za'atar mausteseos

Jos olet koskaan käynyt Lähi-Idässä, niin varmaan tiedätkin ne ihanat lämpöiset leivät, joiden päällä on sitä ihanaa mausteseosta! Harva vain tietää, mitä se mausteseos on. Se on kuulkaas za’ataria.

Ja jos et ole Lähi-Idässä käynyt, niin nytpä pääset helpolla tutustumaan tuohon koukuttavan hyvään mausteseokseen.

Oikeasti mausteseoksen valmistukseen käytettäisiin itse kuivatettuja tuoreita yrttejä, mutta itse kyllä vedän mutkat suoriksi ja käytän jo valmiiksi kuivatettuja yrttejä. Ne kun vain sekoitetaan yhteen ja valmista tuli!

Jos mietit, mihin mausteseosta käyttäisit, niin tässäpä reseptejä:

Pizza margarita za’atarilla maustettuna

Za’atar-avokadobruschetat

Palestiinalaiset härkispyörykät valkosipuli-jugurttikastikkeessa.


Za’atar-mausteseos – resepti

Za'atar mausteseos

Seos säilyy ilmatiiviissä rasiassa huoneenlämmössä ties kuinka pitkään.

Tarvitset

4 rkl kuivattua timjamia
2 rkl kuivattua oreganoa
(2 rkl kuivattua minttua)*
4 rkl paahdettuja seesaminsiemeniä
2 rkl sumakkia (tai korvaa raastetulla sitruunankuorella) – Voit jättää myös kokonaan pois, tulee myös tosi hyvää niin.
ripaus suolaa

Za’atarista löytyy useita versioita. Timjami, oregano, seesaminsiemenet ja sumakki ovat olennaisia kaikissa versioissa. Mintun voit jättää siis poiskin.

Valmistusohjeet

  1. Paahda seesaminsiemenet kuivalla kuumalla pannulla, jos ne eivät ole jo valmiiksi paahdettuja.
  2. Sekoita mausteet keskenään.

Jäikö nälkä?

6 kommentit

Arja Linteri 8.10.2019 - 22:49

Haluan seurata….

Vastaa
Elli 17.02.2020 - 21:18

Tein brunssikirjan ohjeen mukaan zaatar-porkkanoita, mutta ne ei maistu yhtään miltään! Mikähän meni pieleen? Oregano oli erittäin tuoretta, eivätkä muutkaan mausteet mitenkään vanhentuneita. Lisäksi mausteseosta tuli kirjan ohjeella porkkanoiden määrään nähden todella paljon. Pidän reseptin ideasta paljon niin olisi kiva kuulla miten saisin tämän onnistumaan 🙂

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 18.02.2020 - 19:36

Hei! No jopas nyt on outoa.. Miten voi za’atar olla mautonta.. 😀 Käytitkö siis tuore vai kuivattua oreganoa? Lisäsitkö suolaa? On kyllä tosi kummallista kerrassaan.. 😀

Vastaa
Elli 19.02.2020 - 18:02

Sitä mäkään en käsitä! Oregano oli siis joo kuivattua, mutta hyvin vastikään kuivattua eli ei kauan kaapissa ollutta. Ja normaalisti se on tosi hyvää. Olisinko voinut polttaa ne pilalle uunissa, liian kuuma tai liian kauan? Ehkä sitruuna oli liian pieni.. ehkä suolaa liian vähän?

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 22.02.2020 - 19:30

Siis on niin kummallista :D. Käytä ensi kerralla kuivattua oreganoa, joka ei ainakaan voi kärähtää tai mennä uunissa mauttomaksi.. Sitruunastakaan sen ei pitäisi johtua. Olihan seesamsiemenet paahdettuja? Suolalla on tietysti iso merkitys, varsinkin kun maustaa kasviksia. Tää on niin hassua, koska käytän za’ataria tosi usein just siksi, että se on niin maukasta :D.

Vastaa
Mikko 3.12.2021 - 19:57

puolet ihmisistä ei muutenkaan osaa kuivata yrttejä oikein eli niin että terpeenit ja eteeriset öljyt eivät häviä kuivatuksen aikana. jos niin käy niin tuoreena maukkainkaan yrtti ei maistu kuivattua heinää kummemmalta jos se kuivatus on tehty hätäisesti, liian nopeasti tai liian lämpimässä. ainakin kaikki vihanneskuivurit yms on tuohon hommaan epäsopivia perusasetuksillaan. kun kuivaan yrttejä, niin riiputan niitä nipussa pimeässä viileässä huoneessa ja kuivausprosessi kestää yli viikon. ja taatusti maistuu, kaupan kuivattua oreganoa saa laittaa desin jos haluaa saman intensiteetin makuun kuin itse kuivattua laittaisi ruokalusikallisen.

Vastaa

Jätä kommentti