Koti Retkeily Viikon vaellusruoat – Kuinka paljon ruokaa ja kaasua viikon vaellukselle

Viikon vaellusruoat – Kuinka paljon ruokaa ja kaasua viikon vaellukselle

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten
Viikon vaellusruoat

Tämä postaus on sinulle, ja yhtä lailla itselleni siihen hetkeen, kun taas on mennyt hetki edellisestä vaelluksesta, eikä ihan muista, että montako leipää tai välipalapatukkaa nyt olikaan hyvä pakata mukaan. Paljonko tarvitaan kaasua viikoksi? Paljonko hilloa puuroon? Ylimääräistäkään ei tohtisi kantaa.

Ruoankulutus on toki jonkin verran yksilöllistä, ja se, että tykkääkö ylipäänsä syödä esimerkiksi eväspatukoita tai herkkuja. Haluaako kantaa hilloa puuroon vai syökö esimerkiksi pelkästään puuroa ja kuivattuja marjoja? Olen vuosien varrella useammasta lähteestä lukenut, että yhden hengen viikon vaellusruoat painavat n. 5kg (kaikki kuivattu, mitä voi). Punnitsin vasta itsekin meidän viikon vaellukselle lähteneet ruoat. Kahden hengen ruoat painoivat 10,5 kg ja kaikki meni, neljää eväspatukkaa lukuun ottamatta, eli aikalailla tuo näytti pitävän hyvin paikkansa.

Postauksessa kerron siis, minkä verran meillä lähti mitäkin ruokaa mukaan. Tämä toimi meille, toimikoon se ohjenuorana sinulle. 

Meillä ei ainakaan ruoan painosta tingitä. Olen kuullut niistä, jotka vaeltavat pelkkien eväspatukoiden voimin, tai eivät syö lounaaksi kuin kourallisen pähkinöitä. Itse uupuisin heti. Vaelluksella hyvä energiansaanti ja hyvät ateriat ovat ehdottomia, jotta fyysisen jaksamisen lisäksi myös mieli pysyy virkeänä. Kukin tavallaan ja mikä itselleen sopii :).

Viikon vaellusruoat

Kahden hengen viikon vaellusruoat painoivat vähän päälle 10kg. Kuvassa oleva biscoff sekä keksipaketti pakattiin vielä minigrippeigin, sillä ylimääräistä painoa ei kannata kantaa lasipurkin muodossa, eikä keksipaketin ilmaa kannata olla viemässä tilaa.

Paljonko kaasua tarvitaan vaellukselle?

Tämäkin on asia, joka pohdituttaa ennen jokaista vaellusta. Paljonko kaasua tarvitsee? Ei ainakaan halua, että se loppuu kesken. Kaasun kulutus riippuu niin henkilöiden määrästä, tiskaako lämpimällä vedellä, minkä verran keittelee tee-tai kaakaovesiä tai jälkiruokia (eli ns. ekstrakeittämistä). Ja jos syö lounaaksi pähkinöitä tai patukoita, niin silloin ei toki kaasua kulu lounaalla. Sekin tietysti vaikuttaa, että käyttääkö esim. varaustupien kaasua tai kypsentääkö ruokaa tulilla. Myös ilman lämpötila vaikuttaa kaasun tehokkuuteen. Viileässä säässä kaasua kuluu enemmän, sillä kaasun teho on heikompi.

Kaasun menekki on laskettu kahdelle hengelle, niin että retkellä käytetään pelkästään itse kannettua kaasua (ei siis tulia tai tupien kaasua). Itse käytämme kaasua aamiaisella puuro-ja kahvivesien keittämiseen, sekä lounas- ja iltaruokien keittämiseen. Pidemmillä vaelluksella lämmitämme myös tiskivettä, jotta astiat tulisi pestyä edes jotenkuten. Lisäksi keittelemme välillä iltakaakaot. Osa ruoista tarvitsee toki lyhemmän keittoajan kuin toiset (pasta vaatii pidemmän kuin vaikka kuskus). Kaasua voi säästää myös niin, että liottaa kuivattuja aineksia etukäteen kuumassa vedessä – näin vesi tarvitsee vain kiehauttaa, eikä tarvitse pitkää keittelyä.

Edellisen alustuksen jälkeen, meillä on kulunut kahdestaan kuuden-seitsemän päivän vaelluksella yksi 450g kaasupullo sekä yksi 230g kaasupullo. Yhteensä siis n. 700g nestekaasua, mikä vastaa kolmea sellaista pientä kaasua. Tämä menekki on laskettu syysvaelluksella, jossa lämpötilat ovat olleet hieman nollan yläpuolella.

Ruokamäärä viikon vaellukselle

Tästä voi ekstrapoloida myös alle tai yli viikon vaellukselle ruokamäärän.

Matkassa on ollut minä sekä mieheni Markus, joka syö ehkä keskimääräistä ihmistä hieman enemmän. Nämä määrät ovat sellaiset, joka meillä on kulunut kokonaisuudessaan. Ei tykätä olla nälissään :). Vain ihan pari hassua välipalapatukkaa jäänyt, mikä on vain hyvä, että vähän ekstraa edes jäi. Vaellamme yleensä n. 15-20km päivämatkoja, mikä tietysti vaikuttaa myös kulutukseen.

Aamiaismäärät

  • 60g kaurahiutaleita/hlö/aamu eli yhteensä 720g kaurahiutaleita viikoksi kahdelle. Huom, lähtöpäivänä ei syödä aamiaista eli nämä on laskettu kuudelle aamulle. Vastaavasti tämä tarkoittaa n. 18 pikapuuroannospussillista.
  • Puuroja varten: 400g biscoffia/maapähkinävoita sekä n. 350g hilloa. Molemmat pakattu tuplasuljettaviin minigrippeihin (Eskimon tuplis on ollut laadukkain, sauma ei petä).
  • Leivät: 12 kpl kaura-/perunarieskaa + 12 kpl ruispaloja (eli 24 puolikasta ruispalaa).
  • n. 350g margariinia/sulatejuustoa
  • n. 250g juustoa, mikäli haluaa laittaa leivälle
  • Kahvin määrän kukin joutuu laskemaan itse
  • Kauramaitojauhetta/maitojauhetta n. 1 dl (vain minä käytän maitoa kahvissa)
  • Kaakaojauhetta

Välipalat

  • Jokaiselle päivälle 4 välipalapatukkaa eli 2 patukkaa/hlö. Viimeiselle päivälle on laskettu enää kaksi patukkaa, sillä rinkat ovat kevyempiä (vaellus siis vähemmän raskasta) ja matka yleensä lyhempi ja tietää, että nälän kanssa pärjää, sillä kohta ollaan perillä. Yhteensä siis 26 patukkaa. Puolet patukoista ovat olleet isompia (esim. Be-Kind-pähkinäpatukoita). Puolet pienempiä, esim myslipatukoita (Alpen). Tai itse tehty patukoita.
  • Lisäksi saattaa olla n.2 kpl pähkinä-kuivahedelmäsekoituksia, mutta silloin voi hieman vähentää patukkamäärää.

Herkut

  • Viikon vaelluksella on kulunut n. 700g karkkia/lakua/suklaata/jogurttirusinoita (eli 2-3 karkkipussillista).
  • Lisäksi mukana on ollut 300g keksejä
  • Lakritsataateileita

Viikon vaellusruoat

Lounaat ja illalliset – määrät

  • Ruoanlaittoa varten viikoksi 2 dl oliiviöljyä (oliiviöljyä, koska siitä saa lisämakua myös maustamaan pastoja)
  • Mukana omissa minigripeissään hieman suolaa ja chilirouhetta. Teen itse vaellusruoat, joten olen muuten jo valmiiksi maustanut ne, mutta chiliä ja suolaa on varuilta, jotta niiden määrää voi vielä säädellä.
  • Pastaruokia varten yhteensä 200g pala (vege)parmesania.
  • Mikäli haluaa koristella tai tuoda ruokiin makua yrteillä, niin ruohosipuli ja persilja ovat sellaisia yrttejä, jotka kestävät viikon höykytyksen rinkassa ja kestävät myös pienet yöpakkaset nuhistumatta. Yleensä yrtitkin kannattaa toki kuivata mukaan.
  • Yksi vara-ateria: yleensä kaupan valmispussipasta. Jos reissu viivästyisi. Talvivaellukselle tarvitaan ainakin vuorokauden vara-ateriat.
  • 2 pussia mamas-nuudeleita ekstrana, sillä reissun puolivälissä on hyvinkin käynyt niin, että isokokoinenkaan vaellusateria ei tuo täydellistä kylläisyyden tunnetta ja perään on tarvittu keittää vielä pussinuudelit.
  • Varsinaiset ateriat: kukin itse kuivaamani kahden hengen ateria on painanut 350g-500g, keskiarvon ollen 420g, eli n. 200g kuivaruokaa/ruokailija/ateria. Varsinaisia aterioita on kullekin päivälle sekä lounas että illallinen. En ole laskenut kaloreita annoksista, vaan sitten täydentänyt annoksia öljyllä tai syönyt lisäksi leipää, jos tuntuu että nälkä jää. Nämä ateriakoot kuitenkin pitivät nälän niin, ettei leipää yleensä tarvittu aterioilla. 

Esimerkkejä varsinaisista aterioista

  • Kurpitsalaksa kuivattuna
  • Muussijauhetta, nyhtökauraa, kanttarellikastiketta
  • Erilaisia pastoja kuivatuin vihanneksin/tomaattisoseella
  • Paistettua riisiä

Varsinaisesta vaellusreseptiikasta tulossa pian paljon lisää tietoa :).

Viikon vaellusruoat

 

 

 

Jäikö nälkä?

5 kommentit

Glotter-Bäckerin 25.10.2021 - 16:35

Tää oli hyvä postaus! Toi mitoitus on kyllä ainainen pulma – nälässä ei oo kivaa muttei sekään et ekat päivät on tuskaista taaperrusta ylipainavan rinkan kanssa.

Kaasun käytössä on kyllä eroja. Me pärjättiin 8 vrk 450g kaasulla. Toki varalla oli vielä pienempi kaasupullo, eihän koskaan tiedä jos vaikka toinen pullo menee tukkoon tai tyhjeneekin nopeammin. Tai jos paisteleekin vaikka leipäsiä tai muuta enemmän kaasua vievää.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 25.10.2021 - 18:18

Mä aina ihmettelen, miten useat tuntuu pärjäävän niin vähällä kaasulla :o. Hyvähän se olisi, mutta miten se oikein onnistuu :D. Ulkolämpötila tietysti vaikuttaa, että kylmässä kaasua kuluu enemmän. Monesti myös liotan etukäteen riisin tai kastikkeen, jotta ei tarvitse sitä sitten erikseen enää keitellä. Ehkä meillä on vaan niin isot annoskoot että vaatii lämmitystä :D.

Vastaa
Oona 24.01.2022 - 13:03

Moikka,
aloitteleva vaeltaja saa kyllä hurjasti apua näistä sun postauksista, kiitos siitä! En ole ennen kuullutkaan, että on olemassa kauramaitojauhetta, jes kehitys kehittyy! Koitin vähän googlailla, mutta kysyn vielä, että mistä olet itse ostanut/tilannut kauramaitojauhetta?

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 24.01.2022 - 18:40

Miten kiva, jos saat hyötyä näistä, kiitos :). Tilasin sitä KoRo-verkkokaupasta.

Vastaa
Huugo 31.07.2022 - 20:10

Hirmuinen määrä tuo viisi kiloa!
Itse ruttaan pienemmällä, kun en jaksa 20 tai edes 15 kiloa ruokaa kantaa majoitteen, vaatteiden ja polttonesteiden lisäksi. Erona meillä on se, etten kanna kahvia, teetä, kaakaota, karkkeja, herkkuja, sipsejä, keksejä, hilloja tai marmeladeja vaan ihan vaan protskuja, rasvaa ja mahd. pitkäkestoisia hiilareita – kaikki kuivattuna ja minigrippiin pakattuna. Esim. kuivattua poron sydäntä, kuivajauhelihaa, biltongia, soijamuruja ja verileipää protskuksi on itselle sopiva.
Välipaloja, snäksejä tai herkkuja en ole reissulla koskaan tarvinnut, mutta toki taskussa on muutama kuivattu mansikka hätävaraksi, jos päivä venyy (tämä tosin reissuseuran vuoksi, eikä itseni).
Kiinnostavaa kuulla ja nähdä, miten muut homman tekevät!

Vastaa

Jätä kommentti