Koti Pohjoismaat Sitruuna-lakritsamunkit salmiakkisokerilla ja munkkien paisto retkikeittimellä

Sitruuna-lakritsamunkit salmiakkisokerilla ja munkkien paisto retkikeittimellä

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten
Sitruuna-lakritsamunkit. Munkit retkikeittimellä

Kaupallinen yhteistyö Astra Wines

Salmiakkisokerissa kieritellyt, sitruunankuorella maustetut munkit, joiden sisällä on vielä lakusydän.

”Oi, nää on mun unelmien munkit” – huokaisi ystäväni, kun kerroin, minkälaisia munkkeja olin suunnitellut.

Sitruuna-lakritsamunkit. Munkit retkikeittimellä

Huhtikuussa ollaan saatu melkein varaslähtö kesään. Päivisin auringossa on pärjännyt kuistilla ollessaan hetkellisesti jopa t-paidalla – siis Rovaniemellä! Aurinko on paistanut oikeastaan jokaisena päivänä, ja sen lämmöstä paksutkin hanget kirjaimellisesti haihtuneet ilmaan. Kesä, kesä on tulossa takaisin.

Olen paristakin eri lähteestä kuullut suositeltavan uppopaistamispuuhia ulkona retkikeittimellä. Tässä on ideaa! Säästyy friteerauskäryn katkulta omassa keittiössä ja onhan se aina hauska retkellä kokeilla ihan jotain uudenlaista. Itse en ainakaan ennen ole paistanut munkkeja itse retkellä. Tässä toki hyvä huomioida, että retkellä uppopaistamisessa saa olla hyvin tarkkana, ettei kuuma öljykattila vain pääse kaatumaan maastoon.

Kun viime viikonloppuna aurinko jälleen helli, oli täydellinen hetki lähteä kokeilemaan munkkien paistoa retkellä. Ottamaan varaslähtö myös vappuun, testaamaan reseptiä niin teille, kuin itsellekin. Vapuksi ollaan lähdössä kavereiden kanssa Pyhälle, ja olisi hauska tehdä siellä vielä isommallakin porukalla munkinpaistoretki.

Nyt lähdettiin nelistään kahden kaverin kanssa iltaretkelle. Repussa kotona tehty munkkitaikina, keitin, tuoretta juurileipää, sekä luottokuohuvaani – Bernard-Massardia.

Sitruuna-lakritsamunkit. Munkit retkikeittimellä

Bernard-Massard Cuvée de l’Ecusson Brut

Tästä kuivasta, mutta hedelmäisestä kuohuva on todella muodostunut vuosien aikana luottokuohuva. Hinta-laatusuhde on todella kohdillaan. Perinteisen valmistusmenetelmän ansiosta se on jopa samppanjamainen pienine kuplineen.

Sitruuna-lakritsamunkit. Munkit retkikeittimellä Sitruuna-lakritsamunkit. Munkit retkikeittimellä
Sitruuna-lakritsamunkit. Munkit retkikeittimellä Sitruuna-lakritsamunkit. Munkit retkikeittimellä

Munkkien paistaminen retkellä retkikeittimellä

Valmistamani munkkitaikina oli sopivan kiinteää ja käsistä irtoavaa, eli sen pyörittely onnistui loistavasti retkellä ilman, että kädet menivät taikinaisiksi. Sisään pyörittelin pari palaa Kouvolan lakua. Öljy kiehui todella äkkiä retkikeittimellä ja munkkisatsi oli paistettu noin kymmenessä minuutissa. Niin äkkiä, että hyvä kun pysyi munkkien pyörittelyn kanssa perässä. Paljoa kaasuakaan ei siis tarvittu. Retkihaarukalla öljystä nostetut munkit pyöriteltiin heti salmiakkisokerissa. Tarkempia huomiota retkellä uppopaistamiseen vielä reseptin alla.

Salmiakkisokeri oli taikaa. Lakusydänkin jäi siinä kauaksi taakse. Ideana oli saada ikään kuin noitapillin makuinen pinta ja siinähän onnistuin.

Munkkien kanssa suolaisena tarjottavana levitin valmistamani juurileivän päälle herne-yrttitahnaa. Tahnan päälle kurkkusiivuja ja ituja.

Sitruuna-lakritsamunkit. Munkit retkikeittimellä

 

Skool!

 
Bernard-Massardin tunnetuinta kuohuvaa eli Cuvée de l’Ecusson Brut, saa monessa eri pullokoossa. Löytyy 200 ml piccolo-koko, sekä kahdelle hengelle kätevän kokoinen 375 ml pullo. Totta kai myös se perinteisin 750 ml sekä tästäkin isompia, näyttäviä kokoja.

Sitruuna-lakritsamunkit. Munkit retkikeittimellä Sitruuna-lakritsamunkit. Munkit retkikeittimellä

Pienemmät koot ovat tosi näppäriä juuri retkellä – ja kuten jo sanottu, niin kahden hengen tarpeeseen. Todettiin myös, että aika näppärää, kun olin ottanut useamman pienen pullon mukaan, niin pystyi sitten tarpeen mukaan avaamaan aina seuraavan pullon.

Ensipuraisu munkkiin ja hörppäys kuohuvaa. ”Ai että, nyt maistuu kevät. Skumpan ja munkin yhdistelmässä on jotain niin kesäistä. Aivan ihanaa, kun kesä tulee taas!” huudahti Markus innoissaan. Skumpassa ja munkeissa on todellakin kesän alun innokkaan kuplivaa tunnelmaa :).


Sitruuna-lakritsamunkit – resepti 

16 kpl.

Voit paistaa munkit tietysti valmiiksi kotona ja ottaa ne mukaan retkelle :).

Vinkki: Voit ostaa kaupan pakasteesta myös valmista pullataikinaa, joita löytyy myös gluteenittomana. Siitä pystyy oikein hyvin myös paistamaan munkit, jos haluat oikaista. Ota sitruunankuoriraastetta mukaan ja vaivaa se vielä valmistaikinan joukkoon. 

Taikina

2,5 dl vettä
25 g tuorehiivaa tai 1 pss (11 g) kuivahiivaa
0,5 dl sokeria
1 tl kardemummaa
0,5 dl rypsiöljyä
1 sitruunan raastettu kuori ja 3 rkl sitruunamehua
n. 7 dl vehnäjauhoja
0,5 tl suolaa

Valmistus

  1. Lisää hiiva, sokeri ja kardemumma kädenlämpöiseen veteen. Lisää suurin osa jauhoista ja ala vaivaamaan.
  2. Lisää öljy, sitruunankuori, sitruunanmehu ja suola taikinaan ja jatka vaivaamista. Lisää jauhoja vähitellen, kunnes saat hyvän tuntuman, niin että taikina irtoaa helposti käsistä ja kulhosta. Varo lisäämästä liikaa jauhoja, ettei taikina kuivu. Vaivaa taikinaa niin, että se irtoaa helposti käsistä ja kulhon reunoista.
  3. Jätä taikina kohoamaan noin tunniksi peiteltynä vedottomaan paikkaan. 
  4. Retkelle lähtiessä taikina oli lopulta kohoamassa reilut viisi tuntia, ennen kuin pääsin munkkeja paistamaan, eikä se haitannut. Ota taikinakulho mukaan vaikka sellaisenaan peiteltynä tai pakkaa taikina kannelliseen rasiaan.

Salmiakkisokeri

Lakritsijauhe maistuu salmiakilta, ja siksi nimenä salmiakkisokeri. Jos et löytäisi kaupasta lakritsi-/raakalakritsijauhetta, niin kokeile murskata esimerkiksi turkinpippurirouhetta morttelissa vielä hienommaksi. Lakritsijauhetta pitäisi löytyä hyvin kauppojen mausteosastolta. Itselläni oli käytössä Lakridsin karkeampi lakritsajauhe (näyttää löytyvän vain yhdestä verkkokaupasta tällä hetkellä), jossa on mukana isompia rakeita. Rakeita saat esimerkiksi murskaamalla turkinpippureita lakritsijauheen joukkoon.

1 dl sokeria
3 rkl lakritsi-/raakalakritsijauhetta

  • Sekoita sokeri ja lakritsajauhe keskenään. Voit halutessasi säätää suhteita, niin että lakritsajauhetta on vielä enemmän.
  • Jos sokeria jää yli, niin käytä se esimerkiksi seuraavaan munkki-tai pullataikinaan, tai sekoita johonkin muuhun leivostaikinaan taikka mausta esimerkiksi kermavaahto sillä.

Lisäksi

500 ml rypsiöljyä paistamiseen
Lakritsapalasia täytteeseen*

*Lakritsipalaset eivät yhtä olennaisen kokonaismaun kannalta kuin salmiakkisokeri, eli jos haluat oikoa, niin lakupalat voi jättää poiskin – salmiakkisokerista tulee hyvin salmiakkimakua. 

Paistaminen

  1. Ota taikinasta pieni pallo, ja venyttele sitä, niin että saat laitettua sisään pari lakritsapalasta. Pyörittele taikina lakritsapalasten ympärille. Tee munkeista oikeasti pieniä, koska ne suurenevat paistuessaan ja jotta ne ehtivät kypsyä myös sisältä.
  2. Pyörittele taikina pieniksi munkeiksi.
  3. Kuumenna kattilassa rypsiöljy. Voit halutessasi käyttää paistomittaria ja kuumentaa öljy 180 asteiseksi. Itse en käyttänyt, vaan jos munkit alkavat tummua liian nopeasti, niin käännän lämpötilaa pienemmäksi ja jos taas paistuminen kestäisi kauan, niin käännän vähän kovemmalle.
  4. Käännä munkit kypsymisen aikana kertaalleen.
  5. Nostele munkit ylös esim haarukalla.
  6. Pyörittele munkit heti kattilasta nostamisen jälkeen salmiakkisokerissa.

 

Sitruuna-lakritsamunkit. Munkit retkikeittimellä Sitruuna-lakritsamunkit. Munkit retkikeittimellä

Toiveena oli, että lakritsapalaset sulaisivat tahnaksi munkin sisään, mutta niin ei tietenkään lyhyellä paistoajalla käynyt, vaan munkin sisällä oli lakupalasydän. Voisi kokeilla, pystyykö lakritsakastiketta taittelemaan munkin sisään. 

Huomioita retkellä uppopaistamiseen

  • Varmista, että retkikeitin on varmasti tukevasti tasaisella alustalla ja että kattila on tukevasti keittimen päällä tasaisesti, eikä yhdellä reunalla.
  • Käytä tuulensuojaa yhdellä sivulla tuulen suunnasta, tai katso, että keitin on asetettu esimerkiksi kiven taakse tuulen suojaan. Älä kääri tuulensuojaa keittimen ympärille, jotta keitin ei kuumene liikaa.
  • Vahdi öljyn kuumentamista, jotta se ei pääse liian kuumaksi ja pidä kantta varuilla koko ajan vieressä.
  • Rasvapalot ovat tietysti harvinaisia, mutta mielessä pidettävä asia. Jos öljy pääsisi liian kuumaksi (yli 300 asteiseksi) niin se voi syttyä itsestään palamaan ja tällöin tähän liittyy tietysti maastopalan vaara. Friteerausöljyn lämpötila pitäisi olla n. 180 astetta eli kaukana vaarasta. Älä sammuta rasvapaloa vedellä koskaan. Käytä ensin kattilan kantta, ja jos se ei auta niin sammutuspeite tai muu hyvin paksu peitto. Nämä ovat harvinaisia tilanteita, mutta hyvä miettiä etukäteen. Jos käytät digitaalista lämpömittaria, niin pystyt hyvin tarkkailla lämpötilaa. Periaatteessa kuuma rypsiöljy pysyy aika hyvin siinä 180 asteessa, mutta jos rasva jäisi aivan liian pitkäksi aikaa vahtimatta yksin kattilaan, niin se voi alkaa kuumentua vielä kuumemmaksi.
  • Öljy jäähtyy viileässä ulkoilmassa nopeasti. Munkkeja syödessä ja pari tuntia kallioilla oleskeltuamme, öljy oli jo täysin viilennyt. Kaada se takaisin samaan rypsiöljypulloon ja vie kotiin. Tätä öljyä voit käyttää edelleen uudelleen uppopaistamiseen tai tavallisesti paistamiseen.

 

Sitruuna-lakritsamunkit. Munkit retkikeittimellä

Jäikö nälkä?

3 kommentit

Kaisa 24.04.2023 - 09:47

Kiinnostava resepti! Vinkki hyvästä salmiakkijauheesta: Namitupa pöyröö puluveri salmiakkijauhe:)

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 24.04.2023 - 20:38

Kiitos sulle ja kiitos itsellesi hyvästä vinkistä :)!

Vastaa
Glotter-Bäckerin 3.05.2023 - 11:13

Kiitos hyvästä vinkistä paistaa munkit kaasulla! Onnistui oikein hyvin, vesisateen vuoksi paisto tapahtui parvekkeella, mutta olihan siinä tunnelmaa silti ja sekin hyväpuoli oli, että kotiin ei jäänyt leijumaan munkinkäry.

Mä olen jo useamman vuoden tehnyt vappuna kauramunkkeja. Ne on niin helppoja, ei kohotteluja eikä pyörittelyjä, lusikalla vaan annostellaan paistumaan. Ei ehkä kauneimpia, mutta kuohkeimpia munkkeja kyllä! Ohje on gluteeniton ja vegaaninen, eikä taikinaan tule sokeria. Pienissä munkeissa jokaiselle haukulle riittää sitä ihanaa sokeripintaa.

KAURAMUNKIT, n. 20 pientä munkkia
1 rkl psylliumrouhetta tai 2 tl psylliumjauhetta
250g soijajogurttia (tai piimää)
2,5 dl vettä
1/4 tl suolaa
4 dl kaurajauhoja (tarv. gluteenittomia)
1 dl perunajauhoja
1/2 tl soodaa

Sekoita psyllium, vesi ja jogurtti. Anna turvota n.5-10 min, sillä aikaa voit laittaa kaiken valmiiksi paistoa varten. Lisää kuivat aineet ja sekoita rivakasti pehmeäksi taikinaksi. Aloita paistaminen heti, koska sooda aloittaa toimintansa saman tien. Nostele taikinasta kahdella lusikalla pieniä palleroita kuumaan rypsiöljyyn ja paista kauniin ruskeaksi. Kierittele sokerissa ja herkuttele.

Nämä onnistuisi varmaan retkelläkin, voisi kuivat aineet pakata erikseen ja psylliumin+nesteet pulloon ja sitten h-hetkellä yhdistää taikinaksi ja paistaa?

Vastaa

Jätä kommentti