Koti Liha Pitsa ei juustoa kaipaa: Prosciutto-raparperipitsa

Pitsa ei juustoa kaipaa: Prosciutto-raparperipitsa

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten

Eikä juuston lisäksi myöskään tomaattikastiketta. Siinä kumottiin jo kaksi perinteisen pitsarakastajan olennaista komponenttia. Onko pitsa pitsa ilman tomaattikastiketta ja juustoa?

Valkoinen pitsa eli pitsa ilman tomaattikastiketta on ollut italialaisessa keittiössä jo pitkään. Pizza Bianca, mmm.. kolminkertaisesti juustoa sitten.. Mutta ettei juustoakaan?  Yksi lempipitsani on pitkään ollut Gloria Ruoka&Viini-lehden aikoinaan esittelemä salvia-prosciuttopitsa creme fraiche-pohjalla. Ei juustoa, ei tomaattia. Tällä kertaa yhdistin tähän pitsaan raparperia! Raparperi tuo pitsaan lisää happoa ja hieman makeutta. Onhan monessa ruokablogissa grillailtu tänä kesänä pekoniin käärittyä raparperia; nyt yhdistelmä päätyköön pitsaan!

Raparperia pitsaan on laitettu myös ainakin Hannan Soppa-blogissa ja Kananpoikien Bistrossa.

Pari sanaa hyvästä pitsapohjasta: Sen on oltava rapea ja ilmava piste. Muutoin on pitsa kuin pitsa täytteistä huolimatta lähes auttamatta pilalla. Pitsapohjaan on vaivattava hyvä sitko, jotta se pysyy kasassa ohueksi kaulittuna. Älä myöskään runno kaulimella pitsapohjaa liian ohueksi tai ilmavuus vähenee.

Paras pitsanpaistovinkki: Pohjan esipaistaminen. Itselläni on käytössä pitsakivi, joka varaa kuumuutta entisestään. Toisten keittiöissä olen saanut kuitenkin lähes samanlaisia tuloksia laittamalla uunipellin ylösalaisin (helpompi liu’uttaa pitsaa, jos ei ole reunoja) uuniin ja uunin kovimmalle lämpötilalle. Kun uuni on saavuttanut tämän lukeman, anna pellin olla keräämässä kuumuutta vielä 10 minuuttia. Laske sitten lämpötila 225 asteeseen ja aseta pitsapohjan pellin päälle. Paista pohjaa ilman täytteitä n. 5 minuuttia, jonka jälkeen poista pitsapohja, levitä täytteet ja pistä uudestaan uuniin n. 10 minuutiksi, tai kunnes pitsa täytteineen on saavuttanut haluamasi paistoasteen.

Prosciutto-raparperipitsa

raparperipitsa

 

2:lle (kaksi isoa pitsaa)

Pitsapohja

1,5 dl kädenlämpöistä vettä
1/4 tuorehiivasta tai ½ pussia kuivahiivaa
2 tl sokeria
2 rkl (oliivi)öljyä
n. 3,5 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa

Täytteet

150g creme fraichea
1 sitruunan kuori raastettuna
½ tl suolaa
1 tl sokeria
rouhittua mustapippuria
200-250g raparperia eli 1 iso varsi
2 rkl sokeria
1 rkl voita

8 siivua ilmakuivattua kinkkua (eli yksi tavallisen kokoinen paketti)
tuoretta salviaa
balsamicokastiketta

 

Ohjeet

  1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää sokeri, öljy ja jauhoja pikkuhiljaa samalla vaivaten. Lisää suola. Vaivaa taikinaa koneella n.5 minuuttia tai käsin 5-10 minuuttia, kunnes sitko alkaa muodostua ja taikina irtoaa helposti käsistäsi. Jätä n. 45 minuutiksi kohoamaan liinan alle.
  2. Esilämmitä uuni kuumimmalle asteelle. Laita sinne ylösalaisin käännetty pelti lämpenemään.
  3. Kuori ja suikaloi raparperit ohueksi. Itse käytin juustohöylää, jolla viipaloin pitkittäisiä siivuja. Lisää pannulla voi, sokeri ja raparperit ja anna niiden pehmentyä.
  4. Sekoita creme fraichen joukkoon sitruunan kuoriraaste, suola, sokeri ja mustapippuri.
  5. Kauli pitsataikina kahdeksi pohjaksi. Laske uunin lämpötila 225 asteeseen ja esipaista pohjia vuorotellen n. 5 minuuttia kumpaakin.
  6. Levitä kummankin pohjan päälle puolet creme fraichesta ja raparperi-ja kinkkusiivuista. Paista vielä n. 10 minuuttia.
  7. Lisää valmiin pitsan päälle salviaa ja balsamicoa.

Vinkki: Juuston ystävä voi halutessaan lisätä vaikkapa vuohenjuustoa mukaan, varmasti toimii!

raparperipitsa

 

Kokeilitko pitsaa? Jätäthän viestiä alle, miltä maistui!

Jäikö nälkä?

2 kommentit

Roosa 7.07.2016 - 09:46

Jos saan jostain haltuun raparperia, niin pitää ehdottomasti kokeilla:)

Vastaa
VIIMEISTÄ MURUA MYÖTEN 7.07.2016 - 11:30

Sitä saa nykyään ihan jopa Salon ja Joutsankin S-marketeista eli varmasti Helsinginkin kaupoista 🙂 Eikä ole edes kallista! Mökillä ei raparperia siinä määrin kasva, että se riittäisi tarpeisiin, niin olen itsekin nyt kaupasta ostellut.

Vastaa

Jätä kommentti