Koti Italia/Ranska Pitkään haudutettu juures-linssiragu

Pitkään haudutettu juures-linssiragu

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten
Juures-linssiragu

Kaupallinen yhteistyö Kikkoman

Ensimmäiset kynttilät on sytytetty illallispöydässä, villaneuleet puettu päälle kotonakin ja haudutuspata kaivettu esille. Syksy on saapunut. Vauhdikkaan kesän ja alkusyksyn ulkoilmaelämän jälkeen on aika rauhoittua, kotoilla enemmän – ei sinkoilla sinne tänne hilla- ja mustikkamättäille vielä työpäivien päätteeksi. Vaikka rakastan vauhtia ja menoa elämässä, niin samalla olen odottanut tätä loka-marraskuista aikaa. Pimeyttä, hiljaisuutta, illanviettoja kotona lautapelien äärellä padan poreillessa liedellä. Energisyys tarvitsee vastapainokseen aikaa myös rauhoittumiselle.

Juures-linssiragu

Olin jo ehtinyt kaivata pataruokia. Pitkää haudutusaikaa, jonka aikana maut syvenevät. Tuhteja, tummia, oikein umamisia makuja. Umami on yksi meidän maistamista ydinmauista, mutta se ei ole yhtä selkeä kuin makea tai hapan. Se on jotakin suolaisen täyteläistä, sellaista jotenkin syvän lohduttavaa makua. Umami on japania ja tarkoittaa suomennettuna ”ruokahalua herättävä maku”. Siis sitä makua, mitä esimerkiksi pataruoilta kaipaa. Sitä on perinteisesti saatu lihasta ja juustosta, mutta sitä saa yhtälailla kasviskunnan tuotteista ja mausteista kuten: sienistä, munakoisosta, pitkään haudutetuista tomaateista, ylipäänsä pitkään haudutetuista kastikkeista, ja soijakastikkeesta.

Juures-linssiragu

Juures-linssiragu

Juures-linssiragu

Valmistin ison padallisen ragu-kastiketta jääkaapissa olevista erilaisista juureksista, suppilovahveroista ja linsseistä. Pataruokiin lisään yleensä suolan sijasta soijakastiketta suolaisuudeksi, sillä siinä on itsessään jo umaminen ja täyteläinen maku.

Tällä kertaa käytin Kikkoman Ponzu-kastiketta eli japanilaista sitruksista soijakastiketta. Ponzua muuten yleensä käytän sushien kanssa soijana, sillä tykkään siitä kirpeästä sitruksisesta lisämausta, joka antaa raikkautta muuten tuhtiin soijakastikkeeseen. Kikkomanilta löytyy myös chilillä maustettu Ponzu, jossa on vieno chilin polte sitruksisuuden lisäksi. Se ei mielestäni kuitenkaan maistu tuliselta ruoan joukossa, mutta antaa kuitenkin pienen pienen potkun. Italialaisiin ruokiin lisätään esimerkiksi monesti ihan ripaus chiliä – niin että saadaan pieni lisäsyvyys makuihin tekemättä ruoasta kuitenkaan tulista.

Tästä padasta, jos jostain, löytyy sitä täyteläistä herkullista makua, umamia. Lopputulos maistuu aivan ihanalta 🙂

 


Pitkään haudutettu juures -linssiragu – resepti

Juures-linssiragu  

Tätä pataa voit hyvin varioida. Käytin useita eri juureksia sekä kurpitsaa siksi, että ne oli käytettävä pois jääkaapista. Voit yhtä hyvin käyttää vain yhtä tai kahta – kaikkia erilaisia ei tarvitse juuri tätä pataa varten hankkia. Jos et pidä sienistä, voit jättää suppilovahverot poiskin. Takaan, että maku on silti täyteläinen.

Kun kerralla valmisti ison padallisen ruokaa, niin siitä riittikin sitten kivasti pitkin viikkoa. Juures-ragun tarjosin pastan kanssa, mutta koska padasta riittää tosiaan montakin annosta, voit vaihtelun vuoksi keittää toisena päivänä vaikka perunoita tai perunamuusia juures-ragun lisukkeeksi.

6-8 annosta

Tarvitset

2 sipulia
5 valkosipulinkynttä
3/4 dl oliiviöljyä
1 rkl inkivääriraastetta
1 tl maustepippuria
5 dl pieneksi pilkottuja kurpitsa-/juureskuutioita (palsternakka, porkkana, bataatti, kurpitsa)
2 rkl tomaattipyrettä
3 laakerinlehteä
2 dl kuivia belugalinssejä*
n. 8 dl vettä
1 dl punaviiniä (tai 3 rkl punaviinietikkaa + 4 rkl vettä)
1 dl Kikkoman Ponzua (chili)**
(n. 4 dl tuoreita sieniä tai n. 1 dl kuivattuja sieniä – voi jättää poiskin, jos et pidä sienistä/niitä ei ole)
1 omena
rouhittua mustapippuria
ripaus suolaa

Tarjoiluun

pastaa
oliiviöljyä
tuoretta timjamia/salviaa
vegejuustoraastetta (esim. parmesanin tai cheddarin makuinen, vegefeta sopii myös)

Valmistus

  1. Kuori ja hienonna sipulit sekä valkosipulinkynnet. Raasta inkivääri.
  2. Lisää noin puolet öljystä padan pohjalle ja kuullota sipulisilppua miedolla lämmöllä liedellä viitisen minuuttia. Kun sipuli alkaa ruskistua, lisää valkosipulit, inkivääriraaste ja maustepippuri. Kuullota pari minuuttia.
  3. Kuori ja kuutioi juurekset/kurpitsa pieniksi kuutioiksi. Lisää ne padan pohjalle ja lisää myös oliiviöljyä. Paista taas pari minuuttia.
  4. Hienonna omena pikkukuutioiksi.
  5. Lisää sitten tomaattipyre, laakerinlehdet, linssit, n. 7 dl vettä, punaviini, Ponzu, sienet ja omenakuutiot. Jätä hautumaan miedolla lämmöllä kannen alle. Haudutusaika ei ole niin justiinsa: 45-90 minuuttia. Itse haudutin reilu tunnin. Tarkista aina välillä tarvitseeko kastike lisää nestettä. Lisää tarvittaessa aina vähän vettä lisää.
  6. Rouhi lopuksi joukkoon mustapippuria ja maista, tarvitseeko kastike mielestäsi lisää suolaa. Mausta tarvittaessa suolalla.
  7. Lorauta lopuksi vielä vähän oliiviöljyä joukkoon ja sekoita.
  8. Keitä pasta al denteksi. Tarjoa linssi-juuresragu pastan kera. Lisää päälle tuoretta timjamia/salviaa sekä valitsemaasi raastettua juustoa.

* Belugalinssit saattavat sisältää jäämiä vehnästä. Jos sinun tarvitsee välttää vehnää, korvaa linssit kokonaisilla kuivilla ruskeilla tai vihreillä linsseillä. Mikäli et löydä näitä kuivattuna ja kokonaisina, voit ostaa valmiiksikin kypsiä linssejä, mutta lisää ne vasta noin puolivälissä haudutusta mukaan ja vähennä veden määrää aluksi noin 3 dl (lisäile tarvittaessa)
**Käytin itse chilillä maustettua Ponzua, mutta jos epäröit chilin suhteen, käytä chilitöntä versiota eli: Ponzu-sitrussoijakastiketta tai jos Ponzua ei ole saatavilla, niin ihan soijakastiketta.


Juures-linssiragu

Juures-linssiragu

 

Jäikö nälkä?

Jätä kommentti