Koti Retkiruoka Parhaat vegenakit (nuotiolla) ja helpot hodarit

Parhaat vegenakit (nuotiolla) ja helpot hodarit

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten
Parhaat vegenakit

Vegenakkien ja vegemakkaroiden valikoima on nykyisin valtava. Mitä sitä ottaisi mukaan nuotiolle? Entä nakkikastikkeeseen?

Ei siitä ole kuin pari vuotta, kun kaupasta löytyi mielestäni vain yksi hyvä vegenakki. Bon Soyan kasvisnakki oli tuolloin lempinakkini. Vaan onpa tullut nykyisin niin hyviä vegenakkeja, että Bon Soyan jäi maistelussa viimeiselle sijalle. Tosin se on edelleen siis ihan hyvä nakki!

Ostettiin ystäväni Oonan kanssa kaikki erilaiset vegenakit, mitä Rovaniemen kaupoista onnistuimme löytämään ja mentiin nuotiolle paistelemaan ja maistelemaan niitä. Testiin valittiin vain nakkeja, ei makkaroita, mutta mainitsen lopuksi vielä muutaman sanan vegemakkaroistakin.

 

Parhaat vegenakit

Edestä taaksepäin: Bon Soyan kasvisnakki, Pirkka vegenakki, Pouttu Muu chorizonakki, Pouttu Muu perinteinen vegenakki, Moving Mountains nakki (pikemminkin mielestäni makkara)

Testivoittaja

Testivoittaja on itse asiassa vegenakki, jota ei löytynyt Rovaniemeltä tähän testiin, mutta jonka vuoksi alun perin halusin tehdä vegenakkipostauksen. Sillä se on niin hyvä vegenakki, että yleensä lihanakkeja paistelevat kaverit tätä maistettuaan totesivat, että eipä tarvita enää tämän jälkeen lihanakkeja. Nämä ovat siis ”käännytysnakkeja”.

Voittajanakki on VegMe chorizo ja VegMe wienerkorv nakki. 

Pakettikoko 350g, sisältää neljä-viisi pitkää nakkia (riippuen kumpi maku on kyseessä). Hinta 4,50e. Hinta on hieman kovempi kuin useimmilla nakeilla, mutta hyvin laadukas nakki näköjään maksaa ja on hintansa väärti. Molemmissa näissä VegMe:n nakeissa on napsahtava kuori ja sisus maistuu todella lihaisalta (jonkun mielestä jopa epäilyttävän lihaisalta). Molemmat nakit ovat maustettuja, ja hyvänmakuisia. Paistuu nätisti nuotiolla ja pannulla. Plussaa näissä on myös rasvakoostumus – tyydyttynyttä rasvaa on 1g tai alle.

Testivoittaja nro 2

Minun ja Oonan nuotiolle löytämien vegenakkien voittaja oli Pouttu Muu chorizonakki

Pakettikoko 200g, sisältää n. 5 nakkia. Hinta n. 2,5e. Nakin pituus on lyhyempi, eli esimerkiksi hodaria ne eivät täytä kokonaan.

Pinta paistuu kivan tasaisesti nuotiolla. Mukavan mausteisen makuinen. Napsahtavaa kuorta ei ole, vaan taittuu pehmeästi. Sisältä löytyy rakennetta, ei ole siis pelkkää tasaista massaa. Maku on lihaisa ja tosi hyvä. Tämä on myös monen lihanakkeja suosivan mielestä erittäin hyvä vegenakki. Nämä nakit ovatkin päätyneet useimmiten mukaani nuotioretkelle, makunsa vuoksi ja koska näitä löytyy helposti monesta kaupasta.

Parhaat vegenakit

Nauratti kovasti koko vegenakkitesti. Siitä tämä huvittunut, naureskeleva ilme, että olenko tosiaan tässä maistelemassa nakkien eroja :D.

Muut hyvät vegenakit

  • Pouttu Muu – vegenakki (ei maustettu versio). Pakettikoko 200g. Hinta n. 2,5e. Rakenteeltaan samanlainen kuin yllä kerrottu Muun chorizonakki. Paistuu kivasti nuotiolla, on pehmeähkö rakenteeltaan ja kuoreltaan, mutta silti rakennetta löytyy (ei pelkkää tasaista massaa. Umamisen ja lihaisan makuinen.
  • Pirkka vegenakki. Maistui maistelussa samalta kuin edellinen Pouttu Muu perinteinen vegenakki ja paljastui lopulta, että Pouttu Muu valmistaa Pirkan vegenakit.
  • Moving Mountains kasvisnakki. Löytyy pakkasesta. Hinta oli 5,5e ja sisältää 2 nakkia. Pakettikoko 180g. Kaikista kallein eli odotukset olivat korkealla. Kooltaan ja koostumukseltaan meni mielestämme makkaroiden puolelle. Pikanttinen, vähän paprikainen ja mausteinen maku. Lihaisa olemus. Makkaralle ominainen kuorittava kuori. Ei kuitenkaan napsahda. Tämä oli hyvä, mutta en ostaisi nakiksi, vaan makkaraksi. Hieman hintava.
  • Bon Soya kasvisnakki. Pakettikoko 250g. Hinta n. 3e. Tätä löytyy todella monesta kaupasta eli hyvin saatavilla. Edelleenkin ihan hyvä nakki, mutta nykyään on tullut kovia kilpailijoita tälle. Nakin rakenne on pehmeä ja koostumukseltaan tasaista massaa. Maistuu vähiten lihaisalta, ja myös vähiten suolaisen ja vähiten rasvaisen makuinen. Kutsuisin tätä nakkikeittonakiksi. Tämä on kuitenkin monen mieleen, joka etsii ei-niin-lihaista nakkia, mutta kuitenkin nakkia, joka maistuu nakilta (eikä kasvismassalta). Nuotiolla se ei paistu tasaisesti, vaan nakin kuoreen tulee pullistuvia rakkuloita, jotka helposti kärähtävät. Kotona pannulla tämä sopii hyvin paistettavaksi. 

Kaikki testaamistamme nakeista sopii hyvin myös kotipannulla paistettavaksi.

Vegenakit ovat nykyisin niin hyviä, että vertailu tuntui loppujenlopuksi hassulta, kun kaikki olivat hyviä. Nykyään en ole onnistunut edes huononmakuista vegenakkia tai vegemakkaraa enää löytämään. Omaan makuun paras löytyy varmasti maistamalla.

Vegemakkaroista lyhyesti: niistä tosi hyviä ovat mm. Pouttu Muun vegemakkarat, Hälsans Kökin pakasteesta löytyvät vegemakkarat (erityisesti chorizon makuinen). Uusia tulee sitä vauhtia, ettei perässä meinaa pysyä. 

Kaippa tämän postauksen tarkoitus on sanoa, että rohkeasti vaan maistelemaan erilaisia vegenakkeja ja vegemakkaroita! 

Parhaat vegenakit

Helppo hodariresepti

Nakkimaistelun jälkeen valmistimme nakeista vielä nopeat hodarit lounaaksi. Oona oli miettinyt tällä kertaa hodareiden täytteet.

Tarvitset:

vegaanista chilimajoneesia
suolakurkkua
kirpeää omenaa
hapankaalia
sinappia
vegenakkeja
hodarisämpylöitä

Valmistusohjetta tuskin tarvitsee sen enempää. Viipaloi suolakurkut ja omenat. Lisää hodareiden väliin kaikkia näitä aineksia :).

Jäikö nälkä?

2 kommentit

Maarit 28.09.2021 - 20:29

Hei! Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan Gary renegaden Pornaisten palkkia – niiden bratari on . Rakenne ja maut ovat kohdillaan.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 29.09.2021 - 09:17

Hei! Kiitos 🙂 Huomasinkin sen tällä viikolla ensimmäistä kertaa kaupassa ja aion ottaa seuraavaksi testiin :).

Vastaa

Jätä kommentti