Koti Arkiruoka Palak Paneer vegaanisena (V)
Palak paneer kaurapalalla. Vegaani

Kaupallinen yhteistyö Fazer Yosa

Palak paneer on intialaisista curreista ehdottomasti sieltä terveellisemmästä päästä, mutta maussa ei jää piiruakaan jälkeen. Nepalin matka muistutti minua tästä rakastamastani ruoasta ja matkan jälkeen palak paneer on ollut tuttu kaveri kotikeittiössämme pienen tauon jälkeen. Nepalissa oikein makustelemalla makustelin, että mikä ihme on täydellisen palak paneerin salaisuus. Toisintotestailujeni tuloksena olen saanut kuulkaas aikaiseksi aivan todella maukkaan palak paneerin – ei todellakaan mitään vetistä pinaattimössöä!



*Huom. Kaurapala on nykyään poistunut markkinoilta ja reseptissä on tälle muita vaihtoehtoja.

Palak paneer on niin nopeaa, edullista, helppoa, terveellistä ja maukasta, että olen valmistanut sitä monet kerrat jopa vain itselleni Markuksen ollessa iltatöissä. Tosin palak paneer on täysin väärä nimi kuvailemaan tämän kertaista versiota. Palak tarkoittaa pinaattia ja paneer sitä intialaista, melko mautonta, paneer-juustoa. Paneer-juuston korvasin nyt Yosan uutuudella: kaurapalalla. Kaurapalan ansiosta ateriasta tulee entistäkin terveellisempi. Se on runsasproteiininen (15%) ja vähärasvainen (8%). Sallinen sanoa, että kaurapalassa on myös paneer-juustoa huomattavasti enemmän luontaisesti makua. Se pääsi kertaheitolla suosikki vegeproteiiniksi tofun kanssa.

Kaurapalaa voi hyödyntää monella tapaa ruoanlaitossa. Yksinkertaisimmillaan se pilkotaan ja lisätään ruoan sekaan tai pilkotaan ja paistetaan erikseen pannulla, jolloin se saa oikein rapean ja maukkaan pinnan. Aivan mahtava suomalainen uutuus! Tulevaisuudessa tosin toivokaamme hieman isompaa pakkauskokoa ja hinnan alaspäin tuloa.

Onko siellä puolen ruutua jo kaurapalaa testaamaan ehtineitä? 🙂

On muuten ihana, miten voi joka kerta ilahduttaa Markusta valmistamalla samaa ruokaa. Palak paneerin reseptiä pikkuhiljaa hioessani ja tätä lähes viikottain valmistaneena, onnistuu hän joka kerta uudestaan yllättymään ja huudahtamaan, miten hyvää palak paneer onkaan. Kiitollista ruokayleisöä. Nyt hän rupesi jo kyselemään, osaisikohan hän itsekin valmistaa tätä? Jos nyt reseptiä katselee, niin veikkaan, että vähemmänkin ruoanlaittoa harrastava uskaltaisi tarttua tähän.


Palak paneer – resepti

4:lle

Huom, kaurapala näyttää toistaiseksi määrittämättömäksi ajaksi poistuneen markkinoilta. Olen käyttänyt reseptissä sen sijaan saman verran marinoitua tofua. Mieheni on tykästynyt myös leipäjuustoon ja halloumiin, mutta nämä eivät luonnollisestikaan ole vegaanisia vaihtoehtoja.

Tarvitset

2 pkt (600 g) maustamatonta/marinoitua tofua

Currypohja


2 vihreää tai punaista chiliä
12 valkosipulinkynttä*
1 sipuli
2 rkl inkivääriä raastettuna

*Muista, että jos valkosipulin sisässä on vihreä osa, niin se tuo valkosipuliin kitkeryyden, joten poista se, mikäli sellainen löytyy

Curry

3 rkl rypsiöljyä (tai vielä parempi on voin ja rypsiöljyn sekoitus)
1 rkl juustokuminansiemeniä (Aasia-kaupoista, mutta jos et löydä, niin korvaa 3 tl jauhetulla juustokuminalla)
½ tl kurkumaa
1 rkl garam masalaa
n. 500g pakastepinaattia
2 dl kauramaitoa (tai kauraruokakermaa)
2 rkl tomaattipyrettä
½ tl suolaa
2 rkl voita tai rypsiöljyä viimeistelyyn

Tarjoile esimerkiksi riisin, naan-leivän, chutneyn ja esimerkiksi Yosan Greek Style-kaurajogurtin kanssa. Arkiversioon riittää myös pelkkä riisi ja pinaatticurry.

Valmistusohjeet

  1. Pilko kaurapala/tofu kuutioiksi. Kuumenna paistinpannu. Lisää siihen rypsiöljyä paistamista varten. Lisää kaurakuutiot pannulle ja ruskista melko kuumalla pannulla kauttaaltaan. Siirrä ne sitten sivuun odottamaan. Jos valmistat tofua, kuivaa tofukuutiot esim. talouspaperin välissä. Paista ne sitten kuumalla, kuivalla pannulla ja lisää paiston loppuvaiheessa öljyä.
  2. Valmista currypohja. Poista chileistä kannat ja siemenet. Kuori sipuli ja valkosipulinkynnet. Leikkaa hienommaksi. Raasta inkivääri. Mittaa kaikki yhteen kulhoon ja soseuta sauvasekoittimella tahnaksi.
  3. Lisää currypohja pannulla ja kuullota rypsiöljyssä keskilämmöllä, kunnes se alkaa tuoksua ja kypsyä. Lisää kypsymisen aikana myös kuivamausteet: juustokumina, garam masala ja kurkuma.
  4. Sulata pakastepinaatit esimerkiksi mikrossa, jos et ole ehtinyt sulattaa etukäteen. Sekoita pinaatit mukaan pannulle.
  5. Lisää kauramaito ja tomaattipyre. Sekoita ja kypsennä currya miedolla lämmöllä viitisen minuuttia. Lisää lopuksi suola sekä nokare voita tai hieman rypsiöljyä. Sekoita. Lisää tarvittaessa hieman kauramaitoa, jos curry alkaa kuivua. Nosta kaurapalat/tofut joukkoon.
  6. Tarjoile.

Jäikö nälkä?

47 kommentit

Laura 25.02.2019 - 20:39

Siis mitä, yhteensä KAKSITOISTA (12) valkosipulinkynttä! 😀 Apua!
Mä testasin kahdella ja tuli oikein hyvää, kiitos reseptistä. 🙂

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 25.02.2019 - 20:51

Kyllä vain :D. Haha! Musta ei kahdellatoistakaan valkosipulinkynnellä maistu mitenkään erityisen valkosipuliselta, vaan just hyvältä :). Mutta sähän olit nopea testaaja ja kiva, että maistui myös vähemmällä määrällä – vinkiksi kaikille, joiden täytyy mennä seuraavana aamuna asiakastöihin ;).

Vastaa
poni 25.02.2019 - 22:26

Maukkaan kuuloinen resepti, palak paneer on kyllä hyvää! Eikö palak paneer tehdä perinteisesti kermaan (eli vegaanisti kaurakermaan)? Onko kauramaito tässä reseptissä parempi vaihtoehto vai voiko tuhdimpaa lopputulosta halutessaan maidon vaihtaa huoletta kermaan? 🙂

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 28.02.2019 - 20:30

Hei! Palak paneerin perinteisestä versiosta voi olla montaa mieltä, mutta alun perin se on tehty oikeastaan veteen :D. Ravintoloissa taidetaan tehdä varmaan kermaan.. Mutta huoletta voit kyllä käyttää kaurakermaa tuhdimpaan versioon :).

Vastaa
Kaura 26.02.2019 - 00:06

Tätä pitääkin koittaa. Tuo on Nepalilaisessa ravintolassa ollut suosikkeja, herkkua. Tuota kaurapalaa kiinnostaa samalla testata.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 28.02.2019 - 20:31

Jes! Ja toivottavasti maistuukin vielä! 🙂

Vastaa
Juha 27.02.2019 - 06:37

Moi! Mä laitoin 12 kynttä, ja ihme tosiaan, ei maistunut valkosipulille erityisesti. Öljynä käytin oliivia rypsin sijaan, sekin toimi ihan ok. Hyvää ja helppoa. Suurin työ on sipuleiden kuorimisessa. Kiitos!

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 28.02.2019 - 20:32

Se on yllättävää, miten vähän ne lopulta maistuvat, vaikka tuo määrä jossain pastassa vaikka olisi ihan älytön.. 😀 Oho, oliiviöljy oli mielenkiintoinen valinta intialaiseen, mutta hyvä jos sekin toimi :).

Vastaa
Juha Lind 1.03.2019 - 17:56

Se valinta oliiviöljyyn tuli yksinkertaisesti siitä, kun rypsiä ei ollut kaapissa:-)

Vastaa
Hanna Peltola 14.08.2019 - 18:55

Minulla tuli ruuasta kitkerää ja aivan liian valkosipulista 🙁 mitähän tein väärin? Mielestäni tein kaiken ohjeen mukaan…. Kaurapala toimi kyllä todella hyvin!

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 15.08.2019 - 14:16

Voih :(. Se kitkeryys johtunee sitten valkosipulista.. Valkosipulivinkki, miten kitkeryys poistetaan: halkaise valkosipulinkynsi ja poista se mahdollinen vihreä osa sisältä. Se on se mikä kitkeryyden aiheuttaa. Muutoin mulla ei ole koskaan tullut kitkerää eikä valkosipulistakaan määrästä huolimatta.. Eli varmaankin johtuu valkosipulin laadusta ja onko sen sisällä jo sitä itävää osaa.

Assi 1.03.2019 - 15:33

Heips! Mitä mieltä oot, toimiiko tofu tässä ohjeessa yhtä hyvin kaurapalan tilalla?:)

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 2.03.2019 - 20:50

Moikka, Oon tehnyt tätä ennen kaurapalan olemassa oloa monta kertaa tofulla, niin kyllä se toimii :). Tofu vaan vaatii hieman enemmän esikäsittelyä. Jos ei ole tuttua niin kannattaa katsoa tästä kirjoittamani ohjeet: https://viimeistamuruamyoten.com/osaatko-kasitella-tofun-herkullinen-tofu-laksa/

Vastaa
MerviK 13.03.2019 - 12:16

Maistui!

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 14.03.2019 - 10:03

Kiitos, oikein mukava kuulla! 🙂

Vastaa
Jen 15.03.2019 - 20:57

Tulipa todella hyvää! Ja ihme että tuo valkosipuli ei ollut vallitseva maku ollenkaan 🙂 Kaurapala oli todella hyvän makuinen seassa. Kelpaa sekasyöjällekin.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 16.03.2019 - 19:49

Kiitos paljon 🙂 Niinpä! Se on yllättävää, että valkosipuli ei tunge sieltä läpi. Tiedän muutamia, jotka eivät ole uskaltaneet koko määrää valkosipulia laittaa ja ovat sitten sanoneet, että tämä on jäänyt vähän mauttomaksi. No, eihän se pinaatti paljoa miltää maistukaan, vaan valkosipuli tuo tässä hyvin kokonaismakua esiin :).

Vastaa
Sanspa 25.03.2019 - 10:36

Tää oli todella hyvää ja helppo tehdä. Uus arkiruokavakkari, kiitos! 🙂

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 25.03.2019 - 16:41

Voi mahtavaa! 🙂 Kiitos ja ihana, että pääsee uudestaan to-do listalle <3

Vastaa
Glotter-Bäckerin 30.03.2019 - 09:58

Oli hyvää, joskin mun makuun mausteita olisi saanut olla reilummin. En ihan tajunut tuota pinaatin soseutusta, kun pakastepinaatti on itsessään jo hienoa? Mutta säästyihän siinä valkosipulin pilkkomiselta kun nakkasi kokonaisina sekaan ja suristi.

Tein tofulla ja keräsi kiitosta myös niiltä, joille tofu on uus juttu!

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 31.03.2019 - 21:19

Mulla oli semmosta varrellista pakastepinaattia, mikä lie pirkka lehtipinaatti tms :D. Toki siinä ei ole sen enempää järkeä, kuin että saadaan sitten chilin ja valkosipulin kanssa tasainen tahna, jolloin niiden maut sekoittuvat tasaisemmin joka paikkaan :). Kai sulla oli juustokuminansiemeniä? Mä tein tätä juuri itse myös toissapäivänä jälleen ja musta tästä tulee joka kerta vaan tosi hyvää ja sopivan mausteista! Mulla on kyllä Nepalista tuotuja tuoreita juustokuminansiemeniä ja garam masalaa, joten voisiko niitä tarvita enemmän, jos käyttää jotain suomalaista versiota :D. Tofulla mä oon tehnyt kans monesti ja nyt toissa päivänä halloumilla, kun ei kaupassa ollut kaurapalaa eikä tofua.

Vastaa
Glotter-Bäckerin 3.04.2019 - 12:01

Juu oli juustokumina siemeninä – niin paljon parempaa!
Ehkä oon vaan mausteaddikti – kun mikään ei riitä 😀

Kokeilin muuten tuota kaurapalaa. En kyllä suoraan paketista söis mutta paistettuna ja maustettuna oli hyvä. Palat sai helposti rapeaksi ja rakenne jotenkin parani vaan pannulla. Miinusta olemattoman pienestä pakkauskoosta, hinnasta ja kookosrasvasta.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 4.04.2019 - 11:43

Haha, mä oon outo, joka syö sitä suoraan paketista, mutta ei varmastikaan kaikki! Samat miinuskohdat mullakin. En tajua varsinkaan tuota pakkauskokoa 😀

Vastaa
Emilia 3.04.2019 - 16:11

Hei! Näyttää ihanalta. Voikohan tätä pakastaa?

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 4.04.2019 - 11:42

Muistaakseni olen kertaalleen pakastanut eli kyllä voi 🙂

Vastaa
Sanna 29.04.2019 - 12:56

Tuli ihan sairaan hyvää! Kiitos reseptistä 🙂

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 29.04.2019 - 21:41

Voi kiitos! :))

Vastaa
kiki 3.05.2019 - 16:21

Oiskohan ihan laitonta tehdä kookoskermaan? Kauraakin kyllä löytyisi.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 3.05.2019 - 20:40

haha 😀 Siitä vaan :D! Perinteisesti palak paneerissa ei ole kookoksen makua, mutta voi olla että luotkin jotain vielä parempaa :).

Vastaa
Asta 30.06.2019 - 22:19

Kiitos reseptistä, tuli tosi hyvää ja jopa mausteisempaa kuin perus nepalilaisessa on, mutta mulle juuri sopivasti! Tämä menee mun vakkariruokalistalle, palak paneer-fani kun olen 🙂 ja kaurapala osoittautui tosi käteväksi myös tähän ruokalajiin.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 1.07.2019 - 22:38

ihanaa <3 Kiitos, ja mahtavaa, että onnistui 🙂

Vastaa
Samppa 19.08.2019 - 18:17

Paneerissa on 22% proteiinia ja 8% rasvaa. Vaikka kannatankin vegeilyä 🙂

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 21.08.2019 - 08:08

Paneer onkin siitä kiva juusto, että siinä on runsaasti proteiinia ja vähän rasvaa, mutta toisaalta ainakin se paneer, mitä olen Suomessa ostanut on aika mautontakin..:D Nepalissa oon kyllä saanut tosi hyvää paneeria. Suomessa en kyllä edes kovin laajasti tutustunut valikoimaan ja ostanut vain intialaisista marketeista.

Vastaa
Evelina 22.09.2019 - 20:16

Nams! Tästä tuli meidän uusi suosikki! On niin hyvää, että jopa meidän kuusivuotias harmitteli silloin kun pöperö loppui ja kysyi heti perään milloin teen tätä lisää.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 23.09.2019 - 20:51

Eihän 😀 Kiitos! Voi miten ihana, lasten suusta kuulee totuuden 😉

Vastaa
Tepa 24.10.2019 - 10:42

Ihan mielettömän hyvää Tein tätä eilen ajatuksella, että pariksi päiväksi sapuskat. Meni kerralla koko setti parempiin suihin. Aamulla jo kaiholla muisteltiin joten kävin hakemassa lisää kaurapaloja tälle illalle. Ihanan nopeasti myös tulee kun muu ruoka valmistuu samalla kun riisit keittyy. Mä käytin tuoretta pinaattia, jota kasvimaa jaksaa edelleen puskea lisää ja lisää vain. Päälle käytin maustamatonta soijajugua ja omista raparpereista tehtyä chutneyta, toimii! Toi kaurapala taipuu niin hienosti kaikkeen, saisi tehdä siitä isomman koon.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 25.10.2019 - 09:10

Siis tuleeko sulle tähän aikaan vuodesta edelleen pinaattia! oijoi, ja itse tehty raparperichutney – mitä herkkuja! 🙂 Kiitos paljon sulle, ihana kuulla, että pidit niin paljon. Oon ihan samaa mieltä, että isompi koko kiitos! 😀

Vastaa
Jenny 6.01.2020 - 22:10

Huh, tulipa melko jytyä tolla valkosipulimäärällä! Voi olla, että kuullotin niitä liian lyhyen aikaa (en kattonu kelloa, mututuntumalla menin). Muuten kyllä hyvää ja aika helppo tehdä 🙂

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 9.01.2020 - 16:41

Voi olla myös, että jos ne olivat vain kitkerämpiä valkosipuleita, niissäkin on eroja :). Mutta kiitos, kun tulit kommentoimaan :).

Vastaa
Eeva 11.01.2020 - 12:14

Mulla tästä tuli tosi mautonta ja vetisen oloista:( missä vika kun tein täysin ohjeen mukaan? Paraneeko maku kun antaa muhia yön jääkaapissa niin maut tulis paremmin esiin?

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 12.01.2020 - 10:43

Oho, onpas tylsää ja hassua :o. Mitä pinaattia käytit? Tai voisiko esim juustokuminaa ollut liian vähän? Varmasti maut paranee aina muhiessaan yön yli, mutta kyllä sen pitäisi ihan tuoreeltaakin olla maukasta :o.

Vastaa
Eeva 12.01.2020 - 16:07

Käytin Apetit kotimaista pakastepinaattia yhteensä 450g. Yön jälkeen näin seuraavana päivänä chili maistui erittäin väkevältä ja kastike oli muuten tosi vetelää 🙁 Olisiko pitänyt sulattaa pinaatit jääkaapissa päivän aikana, sillä mikrossa lämmitettynä niistä saattoi tulla liikaa vettä? Miten voisin sitten saada syötäväksi tuon lopun kastikkeen?:/

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 12.01.2020 - 18:54

Hmm, no hitsiläinen.. En oo kuullutkaan, että olisi käynyt näin aikaisemmin ja itsekin useamman kerran tätä tehnyt.. Jos se on nyt tosi vetelää, niin lisäisikö sitten paksun kaurakerman joukkoon (esim. Pirkan ruokakaurakerma on tosi paksua), jolloin se vähän veisi vetisyyttä pois ja ehkä pehmentäisi chilin makua.

Vastaa
Ellu 20.03.2020 - 11:29

Voiskohan ton chilin jättää pois kun en tykkää tulisesta ruuasta?

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 20.03.2020 - 12:38

Toki voit jättää 🙂

Vastaa
Milla 2.09.2020 - 22:08

Kiitos mainiosta reseptistä! Sopii erityisen hyvin flunssakaudelle.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 9.09.2020 - 09:11

Kiitos paljon! Tätä tein itsekin juuri eilen – kuuluu lempiresepteihini 🙂

Vastaa

Jätä kommentti