Koti Brunssille (makeaa) Mämmitiramisu
Mämmitiramisu. Helppo jälkiruokaresepti vaikka pääsiäiseksi.

Usko pois ja ylläty, että mämmi sopii erinomaisesti tuomaan hieman rukiista sivumakua perinteiseen tiramisuun!

”Markus, saanks mä tehä yhen toosi hyvän jälkkärin mämmistä?!”

”Mä inhoon mämmiä oikeesti, joten älä kysy, vaan yllätä mut ja näytä, että siitä voi saada jotain hyvää.”

Lähtökohdat eivät olleet parhaat mahdolliset, mutta olin täysin itsevarma ja sataprosenttisen luottavainen, että Markus tulee rakastumaan tähän.

Mämmitiramisu. Helppo jälkiruokaresepti vaikka pääsiäiseksi.

Ollaan Jennin kanssa suunniteltu Veikkaukselle lauantaireseptivideoita muutaman kuukauden ajan. Pääsiäisteemaan liittyen pyöriteltiin erilaisia jälkiruokavaihtoehtoja mielessä. Jostain syövereistä pulpahti ajatus mämmin ja tiramisun yhdistämisestä. Toimisiko se? Toivotaan parasta ja lopputulos selviää sitten kuvauksissa :D.

Aiemmin oma suhteeni mämmiin on ollut aika neutraali. Se menee ihan hyvin pienissä määrin kerman kassa kerran vuodessa. Mutta mämmitiramisu heitti kertaheitolla päälaelleen mämmisuhtautumiseni. Sittemmin olen kuluttanut jo kaksi vuoallista mämmiä ennen kuin pääsiäinen on saapunutkaan.

Mämmitiramisu. Helppo jälkiruokaresepti vaikka pääsiäiseksi.

Itse tiramisu oli aivan supersuperherkullista, ja siinä maistui mämmi hyvin ujosti. Lähinnä se toi vain pientä rukiista sivumakua. Tiramisuun laitettiin kaksi vaahtoa: perinteinen mascarponevaahto ja mämmimascarponevaahto. Näistä kahdesta vaahdosta mämmiversio oli vielä todella paljon parempi.

Olin viemässä kuvauksista ylijäänyttä mämmitiramisua Markukselle maistettavaksi, mutta pyörähdin matkalla vanhempieni kautta, ja mämmitiramisu hävisi jo sille tielleen. Äitini julisti, että tätä on aivan ehdottomasti valmistettava pääsiäisjälkkäriksi!

Mämmitiramisu. Helppo jälkiruokaresepti vaikka pääsiäiseksi.

Ja sitä oli myös ehdottomasti valmistettava jo ennen pääsiäistä. Yksi vuoallinen etukäteen syötäväksi ja toisen vuoallisen pistin pakkaseen pääsiäistä varten.

Mainittakoon, että tiramisun perusresepti on toteuttu luottoreseptilläni, joka on huippukokki Arto Rastaan käsialaa. Tiramisuun kun perinteisesti on törkätty sekä kermaa että mascarponea, niin tästä on karsittu kerma pois ja korvattu se vaahdotetuilla valkuaisilla tuomaan keveyttä ja ilmavuutta.

Mämmin määrää voi tietysti säädellä makunsa mukaan. Kuvauksissa pistettiin n. 2 dl mämmiä, joka, kuten sanottu, maistui aika ujosti lopullisessa tiramisussa. Kotona pistin 3 dl mämmiä sekä vielä yhden appelsiinin raastetun kuoren – ei maistunut edelleenkään mämmimäiseltä, vaan tosi kivasti! 🙂

Niin, ja Markus – mämmivihaaja – pisteli poskeensa melkoisella vauhdilla mämmitiramisua. ”Kyllä sä todellakin osasit yllättää mut!”


Mämmitiramisu – resepti

Mämmitiramisu. Helppo jälkiruokaresepti vaikka pääsiäiseksi.

Tiramisu kannattaa valmistaa jo edellisenä tai sitä edellisenä päivänä maustumaan. Jos valmistat tiramisun samana päivänä, pistä se pakkaseen hetkeksi, jotta se ehtii jähmettyä.

Voit valmistaa tiramisun perinteisesti uunivuokaan (n. 20x30cm), annosmaljoihin tai kuten itse tein; (isoon) leipävuokaan. Jotta sain tiramisun kauniisti esille, pakastin tiramisua yön yli ja nostin jääkaappiin sulamaan pariksi tunniksi, jonka jälkeen kumosin tarjoiltavaksi.

n. 8 annosta

Tarvitset

5 luomukananmunaa eroteltuna
500g mascarponea
1 appelsiinin raastettu kuori
½ dl marsalaviiniä (tai esim. Amarettoa)
1 dl sokeria
2-3 dl mämmiä (maun mukaan)
n. 20 savoiardikeksiä
3 dl jäähtynyttä kahvia
pinnalle makeuttamatonta kaakaojauhetta ja esimerkiksi suklaamunia koristeluun

Valmistusohjeet

 1. Keitä kahvi valmiiksi.
 2. Erottele kananmunien valkuaiset ja keltuaiset. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi.
 3. Vatkaa sitten keltuaiset ja sokeri vaaleaksi, kestäväksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon marsalaviini ja mascarpone. Raasta appelsiinin kuori ja sekoita joukkoon.
 4. Kääntele valkuaisvaahto keltuaisvaahdon joukkoon.
 5. Jaa tämä seos kahteen yhtä suureen osaan kahteen eri kulhoon.
 6. Sekoita mämmi toisen seoksen sekaan. Lisää mämmiä makusi mukaan.
 7. Ota esille sitten vuoka tai astia, johon tiramisun haluat valmistaa. (Katso vinkit tuosta hieman ylempää.)
 8. Kostuta savoiardikeksit kahvissa, niin että käännät ne nopeasti molemmin puolin kahvissa. Älä uita, jotta keksit eivät hajoa.
 9. Nostele kekseistä yksi kerros vuoan pohjalle. Lisää päälle puolet mämmivaahdosta ja puolet tavallisesta vaahdosta.
 10. Lado toinen kerros kahvissa kostutettuja keksejä sekä loput vaahdot vuokaan.
 11. Nosta jääkaappiin/pakkaseen (katso myös vinkit tuosta ylempää) jähmettymään.
 12. Koristele tarjoiluvaiheessa siivilöidyllä kaakaojauheella.

Vinkki: Jos kokoat tiramisun leipävuokaan ja kumoat sen sieltä, kuten itse tein, niin kokoa kerrokset päinvastaisessa järjestyksessä vuoan pohjalle. Leipävuokaa käytettäessä tiramisu on nostettava pakkaseen jähmettymään yön yli, jotta sen saa kumottua esille kuvien mukaisesti. Nosta tiramisu sitten ennen tarjoilua tunniksi – kahdeksi jääkaappiin hieman sulamaan. Tiramisu on valmis kumottavaksi siinä vaiheessa, kun reunat tuntuvat sulalta, mutta tiramisu on vielä keskelä kohmeista. Palaset kyllä sulavat nopeasti leikkauksen jälkeen lautasella :).

Pääsiäisen jälkiruoaksi sopisi esimerkiksi myös:

Passionpavlova (V, GF)
Tiramisujäädyke (GF)
Jugurttikakku

Seuraathan blogiani jo:

Facebookissa

Instagramissa

Pinterestissä

Jäikö nälkä?

15 kommentit

Johanna 12.04.2017 - 07:47

Hei,

kun teit tiramisun leipävuokaan, niin kokositko päinvastoin kuin ohjeessasi? Vai miten sait tuon muotoisen?

Vastaa
Saara / Viimeistä Murua Myöten 12.04.2017 - 13:28

Hyvä pointti! 🙂 Kokosin juurikin päinvastaisessa järjestyksessä.

Vastaa
Hanna 12.04.2017 - 16:18

Ajattelin kokeilla tiramisua pääsiäisenä 🙂 Riittäisiköhän tuosta kymmenellekin syöjälle vai olisiko parempi tehdä puolitoista annosta?
Haluaisin kovasti tehdä tiramisun leipävuokaan, mutta epäilen, että suurempi annos ei enää mahdu omiin vuokiini, kun taas kahteen vuokaan puolitoista annosta on todennäköisesti liian vähän. Kyllähän se pyöränäkin samalta maistuisi, mutta tuo pitkulainen malli toisi kivaa vaihtelua 🙂

Vastaa
Saara / Viimeistä Murua Myöten 12.04.2017 - 17:20

Onpa kiva, että kokeilet! 🙂 Minkä kokoinen vuoka sulla on? Oma vuokani kuvissa on 10 x 20 cm, ja se oli liian pieni koko annokselle. Annos olisi sopinut paremmin 10 x 30 cm leipävuokaan, joka näyttää silmiini siltä, että siitä voisi just ja jsut kymmenellekin riittää. Jokainen saisi siis 3 cm paksuisen palan.. Toisaalta tiramisu on niin hyvää, että sitä varmaan vähän isomman palan mielellään ottaisi. Tekisin kyllä siis suosiolla sen 1½ kertaisen annoksen, joka siis menisi luultavasti hyvin kahteen pienempään eli 10×20 cm vuokaan. Toivottavasti sait jotain vinkkiä nyt selostuksestani, miten kannattaa edetä :).

Vastaa
Hanna 13.04.2017 - 14:20

Kiitos vinkistä 🙂 Tein lopulta tuon puolitoistakertaisen annoksen ja se mahtui juuri ja juuri kahteen vuokaan. Luulen, että yksi annos olisi saattanut olla liian vähän oli meinaan aika hyvää jo tekovaiheessa! Tein itse gluteenttoman version ja toimi erittäin hyvin myös gluteenittomasta mämmistä ainakin maun puolesta 🙂

Vastaa
Hanna 13.04.2017 - 15:37

Jäin miettimään, miten tiramisu pysyy koossa, kun sulatan sen pakkasesta huomenna. Itselläni ainakin vaahto ei ollut niin jämäkää, että se olisi pysynyt muodossaan. Paksuuntuuko vaahto siis hyvin paljon kylmetessään vai miten olet saanut sen pysymään muodossaan?

Vastaa
Saara / Viimeistä Murua Myöten 13.04.2017 - 16:03

Hei, jäin itsekin vielä miettimään tätä eilen ja pitikin sanoa sulle vielä juuri tästä. Eli hyvä kun laitoit vielä viestiä! Leipävuokaan tehdessä tiramisu ei pysykään kasassa täysin sulaneena, vaan sen on hyvä olla vielä melko kohmeista tarjoiltaessa. Se sulaa kyllä nopeasti leikattaessa ja lautasella. Kumosin sen siinä vaiheessa, kun reunat tuntuivat sulaneilta, mutta tiramisu ei ollut täysin läpipehmeää. Pakkasesta nostin sen jääkaappiin ja siellä se oli juurikin kaksi tuntia, jonka jälkeen se oli toimiva kumottavaksi :).

Saara / Viimeistä Murua Myöten 13.04.2017 - 15:58

Jes! Mahtavaa 🙂 Saako kysyä, mitä gluteenittomia keksejä käytit? Eikai savoiardit ole gluteenittomia? 😀 Oikein maukasta ja mukavaa pääsiäistä!

Vastaa
Hanna 13.04.2017 - 20:37

Schär merkillä ois ollut gluteenittomia, mutta iski kaupassa pihiys, kun paketti makso lähemmäs 5€ ja oisin tarvinnu pari pakettia, joten päädyin tekemään ne itse manteli- ja perunajauhoista. Ei niistä ihan vastaavia tullut, mutta eiköhän menettele hyvä tarkennus kyllä tuo, että pitää olla vielä vähän jäässä. Olisin muuten ottanut jo hyvissä ajoin sulamaan

Saara / Viimeistä Murua Myöten 14.04.2017 - 10:56

Keksien idea nyt kuitenkin on vaan imeä kahvia eli eiköhän monenlaiset sovi :). Huh, joo, täytyy kiinnitää huomiota tällasiin ja olla jatkossa tarkempi, jos vastaavia reseptejä tulee :).

Ella 12.04.2017 - 19:02

Kivalta kuulostava ohje! Täytyypä kokeilla mascarponen tilalle vain jotain maidotonta vastaavaa… Entä millä vois marsalaviinin korvattua?

Vastaa
Saara / Viimeistä Murua Myöten 12.04.2017 - 19:27

Kiitos Ella! 🙂 Mascarponen korvaisin siinä tapauksessa ihan vaahdotetulla soijakermalla. Marsalaviinin voi korvata esim amaretolla, brandylla, konjakilla tai olen kokeillut myös inkivääriviiniä.

Vastaa
Marjo 20.02.2018 - 16:01

Taikina oli super hyvää! Söin melkein koko taikinan raakana, hih! Valmiitkin keksit oli tosi hyviä.

Vastaa
Marjo 20.02.2018 - 16:02

HUPS katsoin väärää ohjetta piti mennä broocieihin kun aloin selaamaan muita herkkuja 🙂

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 20.02.2018 - 16:40

Haha 😀 Ei hätää <3 Mutta ihana, että brookiet maistuivat niin hyvin :).

Vastaa

Jätä kommentti