Koti Jäätelöt Jogurttijäätelöpuikot

Jogurttijäätelöpuikot

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten
Jogurttijäätelöpuikot

Jogurttijäätelöpuikkoja syötiin jo lapsuudessa! Äiti kaatoi suoraan jotakin maustettua jogurttia jäätelöpuikkokoloihin (niihin työnnettiin eri muumihahmo-kuvallisia tikkuja) ja sitten pakkaseen. Näistä oltiin todella innoissamme ja varmaan äitikin samalla, kun sai meidät syömään vähän terveellisempää jäätelöä ;).

Muokkasin konseptia hieman ja makeutin maustamattoman jogurtin ensin kondensoidulla maidolla. Ideani oli, että kerran kondensoidusta maidosta saa tehtyä jäätelöpohjan, joka ei tarvitse jäätelökonetta, mutta jollain tapaa estää silti jäätelön hileytymisen pakkasessa. Yleensä sen kanssa sekoitetaan vatkattua kermaa. Niin rasva kuin sokeri laskee jäätymispistettä ja ehkäisee jäätelön hileytymistä, joten tiesin, että jogurtin kanssa ei saavuteta ihan samaa lopputulosta, mutta jospa kondensoitu maito kuitenkin ehkäisisi jonkin verran jogurtin hileytymistä. Nimittäin jos laitat pelkkää jogurttia pakkaseen, niin se kyllä hileytyy.

Idea kyllä toimi! Eli jogurttijäätelön rakenne jäi pehmeämmäksi ja vähemmän hileiseksi kuin ilman kondensoitua maitoa. Lisäksi kondensoitu maito antaa tietysti myös makeutta, jota myös jogurttijäätelön hiukan halutaan.

Jäätelöpuikkokolojen pohjalle voi laittaa marja-/hedelmäsosetta makupariksi jogurtille. Kotimaiset marjat sopisi tosi hyvin. Paljastettakoon, että miksi käytin juuri kiiviä ja mangoa, oli että tein nämä itse asiassa alun perin aasialaista keittokirjaideaa varten. Koska aasialainen ruoka on bravuurini, jota rakastan, olin haaveillut aasialaisen keittokirjan tekemisestä (suomalaistwistein), jota varten tein ja kuvasin materiaalia, jotta voisin esitellä kustantajalle. Näiden innoittajana oli intialainen mangolassi. Mutta variaatioiksi tein myös kiiviversioita ja kotimaiseksi variaatioksi mansikka-kardemummaversioita. Tätä keittokirjaa ei koskaan tullut. Ehkä jonain päivänä jollain muulla idealla vielä :).

Nyt, viilennystä hellepäiviin! 

Ps. Itse en nauti näistä helteistä lainkaan. Odotan viilennystä ja sadepäivänä olin aivan innoissani. Haaveilen ensi talven hiihdoista. Vielä pahemman tästä helteestä tekee se, ettei tämä ole normaalia, mikä kasvattaa sisäistä pelkoa tulevaisuudesta.

Jäätelö kyllä piristää aina mieltä.. 🙂


Jogurttijäätelöpuikot – resepti

Jogurttijäätelöpuikot

n. 8 puikkoa. Huom. makuvariaatiot on laskettu niin, että tekisit vain yhtä makua eli jokaisesta riittää kahdeksaan puikkoon.

Tarvitset

5 dl maustamatonta (soija/kaura)jogurttia
1½ dl kondensoitua (kookos)maitoa (n. 200g) 

1 mango soseutettuna
2 rkl sokeria


200g mansikoita soseutettuna
½ tl kardemumma


3 kiiviä soseutettuna
1/3 dl mintunlehtiä

Valmistus

  1. Sekoita jogurtti ja kondensoitu maito yhteen. 
  2. Mangomakua varten soseuta mango ja sekoita siihen sokeri.
  3. Mansikkamakua varten soseuta mansikat ja sekoita joukkoon kardemumma.
  4. Kiivimakua varten soseuta kiivit mintunlehtien kanssa.
  5. Kaada jäätelöpuikkokolojen pohjalle valitsemaasi makua. Kaada päälle jogurttiseos. Tökkää niihin jäätelötikut.
  6. Pakasta yön yli.

 

Jäikö nälkä?

2 kommentit

Sanna Lehtola 5.07.2021 - 11:17

Näyttää niin ihanilta ja raikkailta! Koneiluun menee! Ps. Hellalla poreilee linssicurry, koska ei viime viikon Lapin vaelluksella ehdittykään sitä kokeilemaan. Kiitos sinulle ja tsemiä helteisiin! Ps2. Muten selvisit Aasiassa helteistä?

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 8.07.2021 - 16:57

Kiitos! 🙂 Kiva kuulla, että linssicurry päätyi kokeiluun- vaikkakin sitten vasta kotona :D. Hah, siis et tiedäkään kuinka monta kertaa olen sitä ääneen suuresti ihmetellyt 😀 Kyllähän se Aasiaan muuttaessa iski päin kasvoja, että tätäkö tämä on :o. En ollut koskaan ollut niin kamalassa helteessä. Jotenkin siihen vähän tottui, mutta kyllähän lähes kaikki aktiivinen tekeminen oli melkolailla mahdotonta. Lopulta siihen tottui, että paikoillaan ollessaan totta kai aina hikoilee. Ihmettelin silloin, että ai eikö Suomessa hikoilekaan (olin jo unohtanut)? Onneksi vuorilta löytyi välillä viilennystä :).

Vastaa

Jätä kommentti