Koti Leivonnaiset ja piiraat Chewy brownies

Chewy brownies

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten
Chewy brownies

Joidenkin mielestä brownie ja mutakakku on sama asia. Suklaista, makeaa ja tahmaista. Mutta ehei. Olen tässä vuosien varrella oikein vihkiytynyt niiden molempien valmistukseen. Hihasta löytyy brownie- ja mutakakkureseptiä jos minkälaista ja joka lähtöön.

Vaikken sanoisi edes kummankaan niistä olevan lempiherkkujani, niin silti olen juuri niitä valmistanut kaikista kaikista eniten. Korvapuusti, jäätelö ja monet joulumausteiset leivonnaiset ovat listalla ainakin edellä. Brownieiden leipomisvimma pohjautuu varmastikin siihen, että olen ollut kokkaamassa niin moneen eri tapahtumaan; valmistujaisiin, silliksille, sitseille, karonkoihin, synttäreille.. tai entäs ne kerrat, kun olen leiponut töihin/kouluun/Markuksen töihin/promotapahtumiin… Browniet ovat nopeita valmistaa kerralla isolle määrälle, kun jo pieni pala riittää henkeä kohden. Taikina kaadetaan pellille, ei tarvitse muotoilla mitään erikseen, niitä voi valmistaa etukäteen pakkaseen, ne on helppo leikata ja helppo kuljettaa vaurioitumatta pyörälläkin. Plus, että yleensä ihmiset toivovat ainakin yhtä suklaista jälkkäriä vaihtoehdoksi. Plus, että nämä ovat ainoita jälkkäreitä kotona jäätelön lisäksi, jotka eivät jää suurimmaksi osaksi minun syötäväksi, vaan Markuksellekin maistuu (miksei miehet pidä niin paljoa makeasta?).

Chewy brownies

Mielestäni parhaat browniet ovat sitkaita, ja siitä sana chewy. Eivät mokkapalamaisen kakkumaisia, eivätkä mutakakkumaisen mutaisia. Vaan koossapysyviä, pehmeän sitkeitä ja päältä vielä vähän rapeita. Tältä pohjalta olen leiponut läpi kymmeniä ja kymmeniä erilaisia browniereseptejä koskaan pitäydyttäni missään vanhassa. Tärkein matkalla oppimani on se, että parhaat sikaat browniet valmistuvat lähinnä kaakaojauheesta ja suklaata käytetään vähemmän jos ollenkaan. Mutakakkumaisessa versiossa taas käytetään enemmän suklaata.

Chewy brownies

Okei, espressobrownieita olen leiponut useamman kerran. Ne ovat kuitenkin enemmän mutakakkuun päin eli mutaisampia kuin nämä chewy browniet. Niillekin on hyvät tilaisuutensa.

Sitkaita brownieita on toistaiseksi ollut oikeastaan mahdotonta tehdä vegaanisina – kananmuna on sitkeydessä niin olennainen osa. Ainoat vegaaniset browniet, joissa olen onnistunut ovat olleet pehmeitä. Vegaaninen mutakakku sen sijaan on täyden kympin arvoinen.

Nyt ollaan kuitenkin tultu siihen pisteeseen, että olen kahdesti leiponut tällä browniereseptillä ja edelleen tyytyväinen. Tämä versio on muuteltu Sally’s Baking Addictions- blogin yhdestä lukuisista brownieresepteistä. Hän kutsuu näitä seriously fudgy brownieiksi. Olen vähentänyt sokerin  ja jauhojen määrää ja lisännyt maissitärkkelystä, joka auttaa vielä tuomaan sitä fudgynessia. Kokeilut yhä jatkuvat, mutta tämän hyväksyn nyt jo blogiini. Tämä onkin siis ensimmäinen ihan tavallinen brownieresepti, joka tänne päätyy.

Obsessio mikä obsessio. Kun kerran on leikkiin ryhtynyt, niin aivan täydellisimmistä täydellisimmän browniereseptin kokeilu vielä jatkuu.


Chewy brownies – resepti

Chewy brownies

1 uunivuoallinen (n. 20x 30cm), 20 isompaa brownieta ja 40 pienempää

Tarvitset

175g voita
100g tummaa suklaata
1 dl sokeria ja 2 dl fariinisokeria (löyhästi mitattua fariinisokeria)
3 kananmunaa
1 tl vaniljasokeria
1½ dl kaakaojauhetta
1½ dl vehnäjauhoja
1 rkl maissitärkkelystä
ripaus suolaa
100g tummaa suklaata rouhittuna + 100g halutessasi lisäksi koristeluun

Valmistusohjeet

  1. Lämmitä uuni 175 asteiseksi.
  2. Paloittele 100g tumma suklaa palasiksi. Sulata voi ja tumma suklaa mikrossa 30 sekunnin erissä välillä sekoitellen. Kun massa on täysin sulanut, niin sekoita joukkoon sokeri. Jatka sekoittamista, kunnes sokeri on sulanut.
  3. Sekoita joukkoon kananmunat yksi kerrallaan. Kananmunia lisätessä taikinaa saa vielä voimakkaastikin sekoittaa.
  4. Lisää vaniljasokeri ja siivilöi joukkoon kaakaojauhe ja vehnäjauho. Lisää maissitärkkelys ja suola. Sekoita taikina tasaiseksi. Älä varsinaisesti vaivaa.
  5. Rouhi vielä toinen 100g tumma suklaa karkeiksi paloiksi ja lisää sekaan palasina. Sekoita niin, että muodostuu yhtenäinen paksu taikina.
  6. Levitä taikina uunivuokaan ja paista uunissa n. 15-20 minuuttia. Muista, että browniet jähmettyvät vielä paljonkin jähmettyessään.
  7. Jos haluat, niin sulata vielä 100g tummaa suklaata ja jos vielä löytyy, niin sulata joukkoon 1-2 rkl voita. Valuta sulatettua suklaata brownieiden päälle raidoiksi.
  8. Säilytä mieluiten huoneenlämmössä kannellisessa rasiassa.

Chewy brownies

Jäikö nälkä?

17 kommentit

Nuppu 5.11.2018 - 22:35

Moikka! Mietin lukeeko reseptissä väärin, 2,5 dl kaakaojauhetta on kyllä aika paljon 😀 Kokeilin reseptiä tänään, brownieista tuli aika kuivia ja kaakaon maku oli erittäin vahva.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 6.11.2018 - 07:34

hmm, voi harmi! 🙁 Kyllä sen näin ois pitänyt mennä, mutta mulla on useampia muistiinpanoja tästä reseptistä, joten mä vähän muokkasin nyt reseptiä vähempijauhoiseksi, kun kerta sellaistakin versiota olen onnituneesti tehnyt :). Sittenpä ei ainakaan pitäisi tulla kuivaa.

Vastaa
Nuppu 6.11.2018 - 09:16

On hyvinkin mahdollista että olen mokannut jossain vaiheessa, ehkä paistoin ne uunissa liian pitkään… Mutta olen aikaisemmin tehnyt sun vegaanisia brownieita ja niistä tuli tosi hyviä! 🙂

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 6.11.2018 - 21:10

Hyvä, että niistä tuli hyviä! 🙂

Vastaa
Krisse 8.05.2019 - 21:23

Mä innostuin tänään tekemään brownieta tällä ohjeella ja harmittavasti mullaki meni kuivaks. Paistoin tasan sen 20min. En sit tiiä oisko pitäny olla vielki lyhempi paistoaika. Mut yleensä meidän uunis pitää paistaa hiukan pidempään. 🙂

Saara / Viimeistä murua myöten 9.05.2019 - 21:12

No voiei :(. Höh. Onpa tosi harmi. Tiiän, miten ikävää on kun leipomuksesta tuleekin kuiva!
On kyllä jännä. Mutta mulla on ollut myös tosi jänniä hetkiä näiden brownieiden kanssa. Oon valmistanut niitä ihan todella, todella monta kertaa. Äidin uunissa en onnistunut lainkaan. Kaverin mökin uunissa meni kans ihan kuivaksi. Kotona onnistuu aina.. Mene ja tiedä. Tarkistin nyt reseptin vielä monen monta kertaa, että kyllä se on sama, jolla mä oon kaikki nämä kerrat leiponut. Paistoajan varmaan vaan pitäs olla sitten vähemmän. Mutta espressobrownies ohje on sellanen, jolla onnistuu varmemmin. Ne ei oo samalla tavalla chewy, vaan enemmän pehmeitä ja suklaisia: https://viimeistamuruamyoten.com/espressobrownies/. Mutta mun täytyy nyt varmaan tähän laittaa, että paistoaika olisi kuitenkin lyhempi.

Allu 13.12.2018 - 18:06

Minkälaista kaakaojauhoa suosittelet?

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 15.12.2018 - 10:38

Olen käyttänyt oikeastaan ihan kaiken erilaisia merkkejä – leivontaan tarkoitettua makeuttamatonta kaakaojauhetta siis :).

Vastaa
eltsustepi 4.03.2020 - 09:50

Tein tällä reseptillä puolikkaan ja paistoin pyöerässä irtopohjavuoassa. Laitoin kuivattuja karpaloita, vaahtokarkkeja, suolapähkinöitä ja rouhittua tumma suklaata päälle.
Itse browniekaan ei ollut kuiva. Paistoin brownieta 10min, lisäsin sörsselit päälle ja paistoin 5min.
Herkkua 🙂

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 5.03.2020 - 13:18

Vau mikä rocky road brownie! Otan sun vinkin ylös, kuulostaa ihan superhyvältä herkulta 🙂

Vastaa
Meitsi 22.04.2020 - 21:01

Ohjeessa sekä sekotetaan suklaata paloina, että sulatetaan sitä. Kumpaa vai 50-50? En ymmärrä

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 23.04.2020 - 09:08

Hei, reseptissä on tämän vuoksi kaksi kertaa tumma suklaa mainittu. 100g sulatetaan ja 100g pilkotaan sekaan :). Selvensin sen vielä valmistusohjeisiin.

Vastaa
Meitsi 23.04.2020 - 09:42

Aa! Kiitos selvennyksestä 🙂 Tänään testiin!

Vastaa
Roosa 25.04.2020 - 16:48

Itselläni resepti onnistui hyvin! Laitoin makeaa kaakaojuomajauhetta ja leivontakaakaota noin 50/50 suhteella ja vähensin vähän sokeria. Paistoin yli 10min, mutta alle 15min ja tuli aivan täydellisiä. Super suklaista ja rakenne miellytti itseäni erityisesti, ei ollut liian kakkumainen mitä muut kokeilemani reseptit ovat olleet. 🙂

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 26.04.2020 - 07:45

Kiitos paljon! 🙂 Hienoa – itsekään en ole sellaisen kakkumaisen brownien fani, vaan tällaisen vähän sitkaamman brownien 🙂

Vastaa
Ilona 7.05.2020 - 14:04

Hei!
Mitä luulet onnistuisiko nämä hyvin myös gluteenittomasta jauhoseoksesta? Jos vehnäjauhon tilalle käyttäisi gluteenittomia ja sitten perunajauhoa?
Tai oliko sinulla muita hyviä gluteenittomia brownieita? 🙂 Vegaanisia ei tarvitsisi olla. Kiitos paljon!

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 7.05.2020 - 14:04

Itse lähtisin tätä reseptiä juuri ensiksi kokeilemaan gluteenittomana eli tekisin juuri itsekin kuten ehdotit 🙂

Vastaa

Jätä kommentti