Koti Matkat Ateriaideoita päiväretkille tai yhden yön retkille luontoon

Ateriaideoita päiväretkille tai yhden yön retkille luontoon

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten

Päiväretkistä on helppo aloittaa niin retkeilyyn kuin retkiruokailuun tutustuminen. Päiväretkillä taikka yhden yön yli retkillä voi hyvin vielä keskittyä vähän monipuolisempaan ruokaan. Sellaiseen, joka sisältää vielä jotakin vihreää ja raikastakin. Se on myös oiva tapa opettaa kumppanille, lapsille tai kaverille, että retkiruoan ei ole pakko olla vain kuivaruokaa.

Toki pitkien vaelluksien ruoka voi olla hyvinkin monipuolista, kun vaan jaksaa aloittaa valmistelut viikkoja etukäteen kuivaamalla ruokia. Tähän voisi itsekin enemmän paneutua. Seuraavaa metodia en suosittele kokeilemaan itse: Oikeet kunnon hard core vaeltajat saattavat ihan pyöritellä silmiään kuullessaan, että olemme raahanneet jopa neljän päivän vaelluksille mukanamme avokadoja ja salaatinkeriä, majoneesipurnukoita, limejä ja jopa hunajamelonin. Mutta ei kuule pyörittele enää silmiään siellä maastossa! Kieli pitkällä vaan toljottelevat ;). Kun se raikkaan ruoan himo vaan voi olla aivan käsittämätön! Siinä kohti ei harmita, että tuli pari omenaakin kuskattua selässä. Markus tähän kohtaan kommentoisi, että siis kulutit enemmän kaloreita sen omenan kantamiseen kuin mitä siitä saat – aivan järjetöntä siis.

Metsästä löytyi jättitatteja, joten illaksi valmistui trangialla pinaatti-tattikermakastiketta pastan kanssa.

Jatketaan. Meidän hulluja pitkänmatkanvaellusruokia sopii siis kyllä realisoida päiväretkille. Tämän kuun tulevaan Retkilehteen tulee muuten minulta konkreettisia reseptejä päiväretkille nuotiolla valmistuvista hodareista. Helpot täytteet kotona tupperware-rasiaan ja retkellä grillataan soijanakkia. Sitten vaan sämpylän väliin nakki ja kotona valmistettu lisuke. Kyllä kuule perus makkaranpaistajien katseet kääntyvät hitaasti puoleesi.

Päiväretkien ruokaideoita sopii käyttää myös vaikka matkapyöräilyssä (kauppaan pääsee joka päivä), melontaretkellä (voi ottaa painavampaakin tavaraa), tietysti asuntoautoillessa, tai vaikka talvella ahkiolla mentäessä (tosin salaatinlehdet jäätyvät). Valmistukseen tarvitset pääasiassa tietysti trangian tai muun retkikeitinsysteemin.

Meidän suosituimmat semi-retkiruoat eli retkiruoat päiväretkille/yhden yön retkille

  • Tortillat. Tortillalettuja, purkkimaissia, salsakastiketta, punasipulia, limeä ja papuja, jotka paistetaan taco-mausteseoksen kanssa. Jos vaan kelit sallii, niin mukaan voi kantaa vielä creme fraichea/avokadoakin. Myös makkaratortillat on ollut kovaa kamaa: soijanakkia/soijachorizoa, homejuustoa, valkosipulimajoneesia, chilihiutaleita ja jäävuorisalaattia.
  • Hodarit. Hamppareitakin on tehty. Ihan sekasyöjäaikoina paistettiin kerran jauhelihapihvit trangialla.. Mutta eihän siihen tarvita kuin leivät, soijanakit, ja jotain täytettä. Hodari-ideoita tulee sinne Retkilehteen.
  • Intialaiset kastikeet. Kaupasta valmiit naan-leivät tai valmisriisit lisukkeeksi. Sitten kotona tehty sipuli-maustesekoitus, joka paistetaan öljyssä ja kookosmaito sekä kikherneet/linssit kaadetaan mukaan trangiaan. On sitä tullut ostettua kaupasta myös valmis-intialainen kastike, jonka sekaan olen lisännyt kikherneitä.
  • Paistettu riisi/kuskus. Valmisriisiä käyttämällä saa trangiallakin tehtyä riisin nopeasti. Sen joukkoon maustesekoitus kotoa tai kaupasta, kikherneitä tai linssejä, karpaloita ja pähkinöitä. Kuskus toimii myös riisin tilalla.
  • Pasta. No totta kai pasta, ja vasta tässä vaiheessa! Kaupoissa on joitain todella hyviä valmiita tomaattikastikkeita pastoille. Sitä, pastaa, juustoa, linssejä, kapriksia. Kermakastikkeessakin on tehty tatteja. Kermapurkit ostettiin mukaan kaupasta vasta hetkeä ennen lähtöä, niin hyvinhän ne säilyy. Sitten vaan sipulia ja sieniä mukaan.
  • Jälkiruoaksi olen esimerkiksi ottanut mukaan kookoskerman ja fariinisokeria. Niistä keittänyt kookoskinuskin ja kerännyt puolukoita luonnosta.

Jäikö nälkä?

6 kommentit

Outi 7.08.2019 - 16:07

Hei Saara! Mulla olis yks postaustoive: Kaipaisin sulta vinkkejä ja reseptejä eväslounaisiin! Siis ruokiin, jotka ois pakattavissa rasiaan ja syötävissä kylmänä mut pitäis silti nälkää. Oot joskus muistaakseni täntyyppisen postauksen tehnytkin, oisko se liittyny samalla johonki Markuksen kasvisruokainnostukseen, mutta että lisääkin jaksaisin lukea 🙂

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 7.08.2019 - 22:46

Aa joo! Kiitos toiveesta :). En oo varsinaista postausta siitä tehnyt, mutta aihetta tosiaan sivunnut, sillä se on Markuksen kriteeri ruokaa tehdessä. Tosin hän hyväksyy ruoan, joka vaatii lämmittämistä, koska mikro on aina käytössä. Mutta kyllä tää on tuttu aihe mulle :’D. Moisia ruokia täytyy välillä kehitellä töihin, kun tietää, ettei ehdi edes kahvihuoneeseen sitä ruokaa päivän aikana lämmittämään :D.

Vastaa
Ansku 8.08.2019 - 20:23

Ihana postaus, hyvä idea ottaa eväät mukaan päiväretkelle. Helpottaa kun joku on miettinyt ideoita valmiiksi!

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 8.08.2019 - 21:43

Voi kiitos sulle :). Mukava, jos ideoista on apua herättelemään retkiruoanlaittoa :). Retkellä viihtykin pidempään kun on kunnon ruoat :D.

Vastaa
Glotter-Bäckerin 19.08.2019 - 12:31

Siis ilman muuta kunnon ruuat eikä mitään (nuivanmakuisia ja sikakalliita) pussipastoja!

Nää kaikki kuulostaa tosi hyvältä päiväretkille. Ei tarvi sitä ainaista voileipää tai makkaraa.

Hälsans fileesuikaleet vois muuten kans säilyä kivasti päivänkin pari, kun pakasteesta suoraan ottaa reppuun. Myös Pirkka Kasvispihvit on ihan kelpoja hampparin/kauraleivän täytteitä.

Vegaanimajoneesi/tofutin on munamajoneesia turvallisempi valinta ja kaurakermat säilyy tavan kermaa paremmin.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 21.08.2019 - 10:49

Nyt mulla on ollut sun vinkkienkin avulla paremmin kehittelyssä pitkän matkan retkiruoat :). No totta, ne fileesuikaleet vaan vie aika paljon tilaan verrattuna todelliseen määräänsä. Tofu ja kaurapala säilyy samoin pari päivää hyvin :).

Vastaa

Jätä kommentti