Koti Aamiaiset Paistettu piimäjuustokranssi ja tyrnikastike

Paistettu piimäjuustokranssi ja tyrnikastike

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten

Itse tehty kotijuusto, herajuusto, piimäjuusto, munajuusto – millä nimellä nyt sitä ihanaa itse tehtyä juustoa nyt haluaakaan kutsua, on valmistunut nyt jo useamman vuoden ajan meidän joulupöytään taikka jouluaamiaiselle. Se kyllä on niinkin hyvää, että sitä tulee valmistettua ihan muutoinkin kun jouluna. Joulu nyt vaan on ehkä eniten perinneherkkujen ja itse tekemisen aikaa :).

Itse tehdyn kotijuuston makua on vaikea uskoa niin hyväksi kuin se on, ennen kuin on maistanut. Se on ihanan suolaisen, hapanta. Ajatuksissaan sitä on useamman kerran unohtunut kulhon ääreen lusikoimaan sitä sellaisenaan suoraan suuhunsa – tai käyttämään leipäpalaa lusikkana…

Piimä antaa juustolle sen ihanan happamuuden. Aluksi valmistetaan tavallinen piimäjuusto/herajuusto, josta tulee valkoista, irtonaista ja heramaista. Se on kuin hyvin, hyvin pienirakeista raejuustoa, jota voi kasata leivän päälle. Kun tämän irtonaisen heran painelee muottiin – taikka tässä tapauksessa kuivakakkuvuokaan ja paistaa uunissa, niin saadaan paistettu, tiiviimpi juusto, jossa säilyy edelleen se ihana sama maku, mutta saadaan myös kiva paistopinta ja muoto.

Joku varmaan siellä miettii, voiko tätä tehdä vegaanisena mitenkään? Kerro minullekin, jos onnistut! Olen kokeillut sitruunamehulla juoksettaa kauramaidosta ja kupillisesta soijajogurttia juoksettaa juustoa. Ei onnistunut. Tämä kyllä onnistuu maidottomana kauramaidosta ja kupillisesta soijajogurttia, mutta ei kananmunatta. Silti piimäjuusto taikka kotijuusto on yksi niistä harvoista ruoista, joita varten edelleen tulee kaupasta ostettua piimää ja täysmaitoa. Tähän ne vain istuvat niin hyvin, ja tämä juusto on niin kertakaikkisen maukasta, että sitä vain on saatava vähintäänkin jouluna :).

Kuivakakkuvuoassa juustosta saa tosiaan näyttävän ”kranssin”, joka sopii joulupöytään. Valmistin viime jouluna sen kanssa tyrnikastiketta. Tänä vuonna en vielä tiedä mitä valmistan, vai valmistanko yhtään mitään. Sellaisenaan leivän kanssa se on jo aivan riittävä :).


Paistettu piimäjuusto – resepti

 

Tarvitset todella ison kattilan. Vähintään 7 litran kattilan. Jos sinulla ei ole isoa kattilaa, niin tee puolikas annos. Puolikkaaseen annokseen olen itse laittanut 1 litran piimää ja 1 litran täysmaitoa.

Aloita valmistelut vähintään päivää ennen tarjoilua.

Tarvitset

3 litraa täysmaitoa
1 litra piimää (ei kevyt-piimää)
4 kananmunaa
runsaasti suolaa

Tyrnikastikkeeseen:
100g tyrniä (pakaste)
rouhittua mustapippuria
3 rkl sokeria
3 rkl vettä
ripaus suolaa
(muuta oksa tuoretta timjamia)

Valmistusohjeet

  1. Mittaa kattilaan maito. Anna maidon kiehahtaa ja ota pois levyltä.
  2. Vatkaa erillisessä kulhossa piimä ja munat keskenään sekaisin.
  3. Kaada piimä-munaseos ohuena nauhana maidon joukkoon samalla sekoittaen. 
  4. Laita kattila uudelleen levylle ja anna kiehahtaa. Kun seos on kiehahtanut, siirrä se pois liedeltä jäähtymään.
  5. Hera alkaa nyt erottua ja juustomassa muodostua. Jätä kattila itsekseen n. puoleksi tunniksi.
  6. Puolen tunnin päästä hera on aika lailla kaikki erottunut ja juustomassasta on tullut juoksettunutta. 
  7. Ota iso kulho ja laita sen päälle iso siivilä. Vuoraa siivilä juustoliinalla (jos sinulla on sellainen). Itselläni ei ole juustoliinaa, joten käytän aina suodatinpapereita. Revi suodatinpaperit halki saumakohdasta ja vuoraa niillä siivilä.
  8. Nostele reikäkauhalla juustomassaa suodatinpaperilla vuorattuun siivilään. Ripottele jokaisen nostamisen jälkeen väliin aina suolaa. Älä huoli, suurin osa suolasta valuu vielä pois. Suolaa saa siis käyttää runsaasti. Toki sitä voi aivan viimeiseksikin sekoittaa joukkoon vielä lisää, jos olit liian varovainen :). Juustohan ei maistu ilman suolaa juuri miltään..
  9. Painele juustoseosta suodatinpaperia vasten. Jatka reikäkauhalla juuston nostelua, ja suolan väliin ripottelua, kunnes kaikki juusto on nostettu siivilään. Levitä juuston päälle vielä pari suodatinpaperia ja laita niiden päälle paino, jotta juustosta saadaan neste valutettua pois. Jätä juusto valuttumaan viileään (jääkaappiin) vähintään yön yli.
  10. Älä heitä heraa pois. Sen voit käyttää esim leivän/minkä tahansa taikinan leivonnassa veden sijasta. Sitä voi myös pakastaa.
  11. Kun juusto on valuttunut, kaada se siivilästä pois. Poista suodatinpaperit. Maista, onko juusto tarpeeksi maukasta. Sekoita joukkoon suolaa, jos tarvitsee. Juuston voi tarjota tällaisenaankin :).
  12. Jos halutaan paistettu juusto, niin öljyä kevyesti kuivakakkuvuoka. Painele juustomassa vuokaan tiiviisti.
  13. Lämmitä uuni 200 asteiseksi.
  14. Laita kakkuvuoan päälle folio ja paista juustoa 15-20 minuuttia. 
  15. Kumoa juusto vuoasta uuninkestävälle alustalle. Osa voitelee tässä vaiheessa pinnan vielä kananmunankeltuaisella (itse en niin tehnyt, mutta siitä tulee vielä kultaisempi, jos voitelee). Paista juustoa vielä 10 minuuttia uunissa, kunnes se on päälle saanut hieman väriä.
  16. Tarjoile lämpimänä tai jäähtyneenä.
  17. Tyrnikastiketta varten mittaa ainekset kattilaan ja keittele n. 10 minuuttia, kunnes se on siirapisoitunut eli muuttunut enemmän kastikemaiseksi. Kaada tyrnikastike juustokranssin päälle tarjoiluvaiheessa.

 

Jäikö nälkä?

10 kommentit

hanna 21.12.2019 - 20:57

Mielettömän ihanan kuuloinen ohje! Aiotaan tehdä joulupöytään juusto-leikkelelautanen, ja tämähän sopisi siihen täydellisesti. juureschutneyn ja pähkinöihden seuraksi. Tyrniä minulla ei olekaan pakastimessa mutta varmaan melkein mikä tahansa marja sopisi, mietin punaherukkaa esim., mitä luulet.
Ihanaa joulunaikaa sinulle Saara! En seuraa monia blogeja mutta sinun postauksista iloitsen aina.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 26.12.2019 - 17:50

Kiitos Hanna :). Ihanasti sanottu! Anteeksi, pidin pientä joulutaukoa tietokoneelta, ja kommentit ovat jääneet katsomatta.. Kokeilitko punaherukoita ? 🙂 Olisin sanonut, että voisi hyvinkin sopia.

Vastaa
Riikka 26.12.2019 - 11:36

Oikein hyvä ohje ja juustosta tuli pehmeämmän ja runsaamman makuista kuin kaupan vastaavasta.
Pieni vinkki kuitenkin juuston paistoon jos on tehokas uuni: omassa uunissa 25min 190 asteessa kiertoilmalla oli liikaa ja juusto kärähti vuokaan kiinni öljyämisestä huolimatta. Ulkonäkö kärsi, mutta maku ei. 🙂 Eli lyhyempi paisto saattaa riittää, tai sitten vuoka esim vesihauteeseen.
Teen uudestaankin!

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 26.12.2019 - 17:54

Oijoi! Kiertoilma onkin paljon rajumpi ja tehokkaampi kuin tasalämpö. Apua, no onneksi saitte osan juustosta pelastettua ja hauskaa, että teit :). Kiitos paljon kun tulit kertomaan kokemuksesi :).

Vastaa
Glotter-Bäckerin 27.12.2019 - 10:17

Tätä ohjetta olenkin jo odotellut, että missä se viipyy! Testatusti onnistuin tällä ohjeella paremmin kuin aiemmilla piimäjuusto-ohjeilla. Ainakin kun käytin niin vanhaa piimää kuin vaan kaupasta löytyi!

Ihan loistava idea tehdä tästä kranssi ja vielä tarjota kirpeän tyrnikastikkeen kanssa. Ehdottomasti aion kokeilla kuivakakkuvuoassa paistamista. Vaikka onhan mulla se vanha juustomuottikin 🙂

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 29.12.2019 - 12:57

Sulta mun on pitänytkin kysyä vielä sen juuston ohjetta, jota tehtiin kesällä! Koska se oli vielä mozzarellamaisempaa. Miten se erosi tästä? 🙂

Vastaa
Glotter-Bäckerin 31.12.2019 - 08:53

No kun muistais 😀 😀 Taisi olla niin, että käytin vähemmän munia ja enemmän piimää. Ja nyt kun mietin niin oisinko laittanut etikkaa vielä piimän joukkoon kun olin niin huolissaan että epäonnistuu, kuten aikaisemmilla kerroilla. Täytyypä kokeilla 2L maitoa, 1 L piimää ja 1 rkl etikkaa, että tulisko samanmoista.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 31.12.2019 - 09:55

apua 😀 tää on just se, että aina unohtuu, mitä tulikaan laitettua :D..

Vastaa
jutta 15.12.2020 - 15:34

Moikka! Ihanan näköinen ohje, Osaatko yhtään arvioida, miten paljon tästä tulee juustomassaa ts. minkä kokoinen vuoka on riittävä juuston paistamiseen?

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 15.12.2020 - 19:48

N. 1 litran vuoka on taatusti riittävä. Pienempikin jo riittää :).

Vastaa

Jätä kommentti