Koti Gluteeniton Kantarelli-salviarisotto (kotiin tai kuivattuna vaellukselle)

Kantarelli-salviarisotto (kotiin tai kuivattuna vaellukselle)

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten
Kantarelli-salviarisotto

Risotto on yksi paras ja samalla myös ällistyttävän helppo tapa ilahduttaa itseään tai yllättää vaellustoverinsa gourmetruoalla keskellä metsää. Kermaisen juustoinen risotto vaellusruokana – olisiko voinut kuvitellakaan jotain näin hyvää keskellä erämaata.

Risoton kuin risoton voi kuivata ja vaelluksella sitten keitellä veteen eli ennastaa takaisin ihan yhtä hyväksi risotoksi kuin se oli kotonakin. Lähes jokaiselle vaellukselle valmistin jonkin risoton. Valmistan kotona aina tuplasatsin, jotta puolet voi syödä illalliseksi ja toiset puolet kuivata vaellusta varten.

Kantarelli-salviarisotto

Kuivattuna risotto on todella kevyttä mukana kannettavaa ja makuja voi vaihdella sesonkien mukaan. Sienirisotot ovat lemppareitani. Ne valmistan sieniaikaan tuoreista sienistä, jos niitä juuri silloin sattuu olemaan. Säilön keräämiäni sieniä kuivaamalla ja ostan kuivattuja sieniä kaupasta omien varastojen huvettua. Kuivattujen sienien ansiosta sienirisottoja tulee valmistettua ympäri vuoden. Helppoja itse kuivattavia ovat ainakin suppilovahverot ja herkkutatit. Kantarellejakin olen kokeillut kuivata, mutta sitkaiksihan ne menivät. Kantarelleista yleensäkin sanotaan, ettei niitä välttämättä kannata kuivata, koska ne sitkistyvät kuivuessaan.

Nyt kuitenkin tässä vaellukselle sopivaa kantarellirisoton reseptiä kirjoittelen. Kesällä Teijon luontotalolla näin myynnissä kuivattuja kantarelleja. Ihmettelin ääneen, että eikö niistä tulekaan sitkeitä? Luontotalon työntekijä kertoi pitävänsä poikansa kanssa sienten kuivausyritystä, nimeltään Sienipaikka, ja kuivanneensa sienet itse myyntiin ja lupasi, että nämä eivät olisi sitkeitä, sillä ne on kuivattu oikealla tavalla. Kantarellien kuivatus on kuulemma taitolaji vaatien tasaisen 35 asteen ja kuivurin, joka pystyy ylläpitämään tämän tasaisen lämpötilan. Olihan se ostettava näitä sitten testiin. Kuivatut kantarellit päätyivät testimatkalleen Sarekin vaellukselle kantarellirisottoon. Ja nehän maistuivat, eivät olleet sitkeitä :).

Kantarelli-salviarisotto kuivattuna

Kuivattu risotto ja ennastetut sienet

Kantarelli-salviarisotto

Risotto on paras valmistaa nimenomaan kattilassa keittämällä. Olen kerran valmistanut risoton liottamalla kuumaan veteen ruokatermariin. Onneksi tein näin, niin voin nyt kertoa sinulle, että älä sinä tee näin. Ruokatermaririsotosta tulee nimittäin ihan mössöä.

Itse kuivatut sienet on kuitenkin hyvä liottaa etukäteen, sillä niiden ennastuminen kestää pidempään kuin risoton keittäminen. Ne voi liottaa ihan muovirasiassa tai ruokatermarissa. Kannattaa myös ehdottomasti hyödyntää sienten liotusliemi risoton keittämiseen, sillä siitä saa paljon makua. 

Valmista siis illalliseksi tuplasatsi ja kuivaa loput mukaan vaellukselle! 🙂


Kantarelli-salviarisotto – resepti

Kantarelli-salviarisotto

Neljän hengen annos. Valmistin risottosatsin kotona ja jaoin puoliksi. Puoleen lisäsin tuoreita paistettuja sieniä ja toista puolikasta, vaellukselle lähtevää risottoa varten, otin mukaan kuivattuja sieniä.

Tarvitset

4 salottisipulia
4 valkosipulinkynttä
0,5 dl oliiviöljyä
4 dl risottoriisiä
2 dl valkoviiniä
n. 1 litra kasvislientä
4 rkl sitruunanmehua
0,5-1 nippua salviaa
200 g vegeparmesania
(1 dl kauraruokakermaa)
suolaa
mustapippuria
 
Sieniä: 40 g kuivattuja sieniä (tässä kantarelleja)* tai n. 4-5 dl tuoreita sieniä (eli koska jaoin puoliksi, lisäsin kotisatsiin n. 2,5 dl sieniä paistettuja ja vaellukselle otin mukaan 20 g pussin kuivattuja sieniä)
 
*Kuivattuja kantarelleja myy ainakin Sienipaikka.net – isän ja pojan yhteinen pieni yritys. Kuivattuja suppilovahveroita ja herkkutatteja löytyy Sienipaikan lisäksi myös hyvin varustelluista ruokakaupoista ja niitä on myös itse helppo kuivata esim. kodin lämpimissä paikoissa tai 35-40 asteessa kuivurissa/kiertoilmauunissa. Käytä suppilovahveroita tai herkkutatteja saman verran.
 

Valmistus

  1. Kuori ja kuullota sipulit öljyssä pannulla.
  2. Lisää toiseen kattilaan kasvisliemi miedolle lämmölle.
  3. Lisää sipulien joukkoon riisi ja pyörittele lastalla, kunnes riisi on läpikuultavaa. Lisää valkoviini ja anna sen imeytyä riisiin.
  4. Kun pannu on taas kuiva, lisää kasvislientä vähän kerrallaan samalla hämmentäen. Kun risotto alkaa olla kypsää, lisää raastettu juusto, sitruunamehu ja mahdollisesti kerma. Silppua salvia joukkoon osissa, maistele samalla, mikä on itsellesi sopiva salvian määrä. Mausta suolalla ja pippurilla.

Jos syöt kotona: lisää joukkoon nyt erikseen toisella pannulla paistetut sienet. Nauti.

Jos kuivaat retkelle: Levitä risotto ohueksi pellille ja kuivaa 50 C kiertoilmauunissa, uuniluukku raollaan n.12h – kunnes risotto on kuivaa. Pakkaa risotto ja sienet erilleen.
 
Retkellä: Liota kantarelleja vähintään 20min. Itse laitoin aamulla likoamaan ja käytin lounaalla. Käytä liotusliemi risoton keittämiseen. Lisää kattilaan liotusliemi ja ennastuneet kantarellit sekä sen verran vettä, että risotto ainekset peittyvät veteen. Keittele miedolla lämmöllä, kunnes risotto alkaa kypsyä. Lisää tarvittaessa vettä sen mukaan, jos risotto alkaa kuivua.

Huomio juustosta: Kyseisen risoton kuivasin juustoineen, mutta tässä on hyvä huomioida, että mikäli kuivattua risottoa säilyttäisi useampia viikkoja ennen lähtöä, niin juustoa ei kannattaisi kuivattaa mukaan, sillä juuston rasva alkaa härskiintyä ja sitä kautta ruoka maistua eltaantuneelta. Muutenkin juustoineen kuivattu risotto kannattaa säilyttää jääkaapissa lähtöön saakka. Huoneenlämmössä risotto kyllä säilyy pari viikkoa hyvänä, eli vaeltaessa lämpimässäkin, ei härskiintyminen vielä tule ongelmaksi.

Jos kuivaisit risoton jo ajoissa ja lähtöön olisi vielä aikaa, niin turvallisinta on jättää juusto lisäämättä ja ottaa palanen juustoa mukaan vaellukselle, jotta sitten veistellä palasia risottoon. Tai ottaa mukaan noin puoli desiä ravintohiivahiutaleita, jotka ovat kuivia ja kevyitä hiutaleita ja niissä on juustoinen maku. 

 

Jäikö nälkä?

6 kommentit

Mimi 1.11.2022 - 00:54

Paljonkos tohon kannattaa keitellä kasvislientä?

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 2.11.2022 - 09:10

Ah, totta, n. 1 litra 🙂

Vastaa
Nina 5.08.2023 - 15:31

Moi! Reseptistä puuttuu ohje siitä, milloin sitruunamehu lisätään. 🙂

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 6.08.2023 - 07:41

Kiitos huomiosta! Lisään

Vastaa
Helena 22.01.2023 - 19:05

Kuinka kauan suunnilleen retkellä menee risoton uudelleen keittämiseen aikaa?

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 23.01.2023 - 11:11

En ole ottanut aikaa, mutta näin mututuntumalta noin viisi minuuttia :).

Vastaa

Jätä kommentti